UTRIKES. USA:s högsta domstol har godkänt president Trumps nya regel som förnekar asyl till alla migranter som passerat tredje land på väg till USA. Det innebär att migranter som försöker ta sig in i USA från Mexiko kommer att nekas asyl.

I veckan beslutade USA:s högsta domstol att godkänna president Donald Trumps nya regel för att söka asyl, som innebär att alla migranter som passerat tredje land på väg till USA förnekas asyl.

President Trump, som gick till val på att minska invandringen via Mexiko, kallade högsta domstolens beslut för en stor seger i ett inlägg på Twitter. I vissa delstater vid gränsen mot Mexiko har lägre domstolar tagit beslut som har gått emot den nya regeln. Dessa beslut upphävs nu av högsta domstolens utslag.

De flesta migranter som försöker ta sig in i USA över landets södra gräns mot Mexiko kommer från Latinamerika, men ett stort antal asylsökande kommer också från Afrika och Asien.

Trumpadministrationen har sagt att den vill minska gapet mellan den initiala asylprövningen, där de flesta blir godkända och släpps in i landet, och det slutgiltiga asylbeslutet, där det stora flertalet får avslag.

USA:s gränsskyddskommissionär Mark Morgan talade om de migranter som har giltiga flyktingskäl i en intervju i Fox News Channel på torsdagen, där han bland annat sa:

— De borde inte betala tusentals dollar till kriminella ligor och riskera sina liv genom att resa hundratals mil genom ett antal länder för att söka hjälp. De borde söka hjälp och asyl i det första landet de kommer till.

Justitiedepartementets talesperson Alexei Woltornist uttryckte tacksamhet för att högsta domstolen tog sig an det här målet och tillade:

— Detta beslut kommer att hjälpa administrationen i sina ansträngningar att få ordning på krisen vid den södra gränsen, att täppa till kryphål i vårt immigrationssystem och avskräcka lycksökare utan asylskäl.

Källa:
Supreme Court allows broad enforcement of Trump asylum rule


  • Publicerad:
    2019-09-13 22:10