TYSKLAND. Den vänsterliberala tidningen Die Zeits judiske chefredaktör Josef Joffe har anslutit sig till den växande skaran av etablissemangspersoner som öppet förespråkar att USA:s president bör mördas.

Den judiske chefredaktören Josef Joffe.

Den judiske chefredaktören Josef Joffe.

Den tyska vänsterliberala tidningen Die Zeits judiske ansvarige utgivare och chefredaktör Josef Joffe kom nyligen med ett förslag i direktsänd TV om hur man bör lösa vad han kallar för ”Trump-katastrofen”.

Detta skedde medan Joffe deltog i programmet Presse Club på public service-kanalen ARD när en kvinnlig tittare ringde in och frågade ifall det amerikanska folket hade någon möjlighet att avsätta USA:s president Donald Trump.

Först svarade Constanze Stelzenmüller, som även hon tidigare har varit redaktör för Die Ziet, med att det behövs en två tredjedelars majoritet i den amerikanska senaten för att en president ska kunna avsättas. Hon avslutade med att säga att det inte är särskilt troligt att något sådant kommer att ske då ”mycket måste hända först”.

Då avbröt Joffe och tillade:

— Mord i vita huset till exempel.

Den alternativa nyhetssajten Breitbart har kontaktat amerikanska Secret Service som ansvarar för presidentens säkerhet och de bekräftade då att de tagit del av ett videoklipp med uttalandet.

Tysk etablissemangsmedia har sedan tidigare utmärkt sig som starka motståndare till Trump. Joffes kollega Ulf Poschardt, som är chefredaktör för den mäktiga ”konservativa” tidningen Die Welt, föreslog tidigare att Tyskland skulle motsätta sig Trumps presidentskap genom att vara ”mer mångkulturellt” och ”mer bögigt”.  Det senare fick dock ändras till ”mer kreativt” efter en hatstorm på Internet.

I enighet med Tysklands strikta inskränkningar i yttrandefriheten kan Joff rent teoretiskt komma att åtalas för utspelet. Det är nämligen olagligt att förolämpa utländska statschefer i Tyskland och under förra året var det väldigt nära att komikern Jan Boemermann åtalades för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I det fallet valde dock åklagaren att till slut lägga ned åtalet.

Se klippet när Josef Jeffe föreslår ”mord i Vita huset” nedan:

Källa:
German Paper Editor Says ‘Murder in the White House’ Way to End ‘Trump Catastrophe’


  • Publicerad:
    2017-01-27 12:00