INRIKES. Via Facebook framförde under söndagen en socialdemokratisk lokalpolitiker från Kalmar en önskan om att någon skulle mörda USA:s president Donald Trump då han bland annat inte gillar presidentens miljöpolitik.

Roland "Reptilhjärnan" Peterson (S).

Roland ”Reptilhjärnan” Peterson (S).

För socialdemokraten Roland Peterson i Kalmar blev fredagens installation av USA:s nye president Donald Trump en känslosam upplevelse. Han förargades över regimskiftet till den milda grad att han under söndagen via sin Facebook uttryckte en önskan om att någon skulle ”skjuta honom”.

s-valdsbejakande-extremism

Peterson, som tidigare varit kassör för Socialdemokraterna i Kalmar och senast ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och ersättare i kommundelsnämnden och i kommunfullmäktige, tog efter kritik snabbt ned sitt inlägg. Men då var det redan för sent.

Så här kommenterade Roger Holmberg, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmarm uttalandet till Östra Småland Nyheterna:

— Inlägget är inte bara olämpligt, det är idiotiskt. Man får självklart inte skriva sådant. Det är ytterst olämpligt och väldigt dumt. Man måste lära sig att skilja på sak och person. Man kan tycka att någon har tokiga åsikter, men att ens tänka tanken på våld är helt fel.

Inledningsvis försökte Peterson bortförklara inlägget och sa då bland annat:

— Jag blev så förbannad när jag tänkte på klimatfrågorna. Han riskerar hela jordens framtid. När vi äntligen fått världen att börja gå åt rätt håll börjar ha nya oljeborrningar och kolbrytningar. Men jag håller med om att det var idiotiskt. Det här var mitt första inlägg, och nu har jag tagit bort det.

Till Barometern förklarade han det även med att ”reptilhjärnan slog till”. På fråga ifall de lokala representanterna för Socialdemokraterna inte har några etiska regler kring sociala medier svarade han:

— Det har vi säkert, det förutsätter jag. Men jag är gammal och väldigt ovan. Det handlar om att jag naturligtvis är väldigt rädd för vad Donald Trump kan ställa till med. Han har kapacitet och vilja att förstöra den här jorden, då är det klart att man blir rädd.

Nu har Peterson dock meddelat att han avgår från samtliga uppdrag inom Socialdemokraterna för att inte ”skada partiet”.

Källor:
S-politiker lämnar efter inlägg om Trump
Avgår efter uttalande om Donald Trump


  • Publicerad:
    2017-01-24 08:00