INRIKES. Det står nu klart att kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke blir av med ansvaret med Sveriges arbete mot så kallad våldsbejakande extremism efter hennes utspel i SVT:s Agenda som ledde till att hon kallades till förhör i konstitutionsutskottet (KU).

Alice Bah Kuhnke.

Efter att ha förhörts av KU så meddelar nu Alice Bah Kuhnke till SVT Nyheter att Sveriges arbete med att motarbeta så kallad våldsbejakande extremism inte kommer vara hennes ansvar i framtiden. Det är dock inte klart vem som kommer ha detta ansvar i framtiden. Men Bah Kuhnke kommenterar att det finns ”många lämpade myndigheter” som kan ta över efter henne.

Oavsett vart ansvaret hamnar i framtiden så meddelar Bah Kuhnke att Sveriges nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, vilken hon har varit ansvarig över, kommer omstruktureras från att vara i kommittéform till att bli en permanent verksamhet i en myndighet. Men Bah Kuhnke kan inte svara på ifall det kommer bildas en ny myndighet eller vilken myndighet Samordnaren eventuellt skulle falla under.

— Det ligger helt i linje med det vi planerar framöver. Vi ska göra samordnaren, som har varit i en kommittéform, till en permanent verksamhet i en nationell myndighet som arbetar operativt, säger Bah Kuhnke.

— Jag kommer att återkomma inom kort med exakt var den här verksamheten ska ligga, säger Bah Kuhnke.

Begreppet ”våldsbejakande extremism” innefattar främst tre grupper: islamister, vänsterextremister och högerextremister. De två förstnämnda grupperna innehåller organisationer såsom terrororganisationen IS (Islamiska Staten), vänsterextrema AFA (Antifascistisk Aktion) och det nu nedlagda RF (Revolutionära Fronten). Medan den sistnämnda innefattar främst Nordiska motståndsrörelsen.

Hur man kan gruppera in Nordiska motståndsrörelsen, som har regler mot att begå brott, med grupper som systematiskt trakasserar politiska motståndare eller rörelser som halshugger folk är någonting som inte har klargjorts.

Källa:
Efter kritiken: Nu blir Bah Kuhnke av med ansvaret för terror-resenärerna


  • Publicerad:
    2017-03-28 21:10