MEDBORGARJOURNALISTIK. Youtubeanvändaren ”Filter Bubblan” har publicerat ett klipp där en person hos ”Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism” konfronteras med uppgifter om Thöressonaffären. Hon har inga direkta invändningar till Thöressons beteende, men menar att ”klistermärken från NMR” är uppmaningar till våld som måste tas på allvar.

Nordfront har tidigare skrivit om de telefonsamtal som publicerats av Youtubeanvändaren ”Filter Bubblan”, som vid två tillfällen har försökt att få UD att svara på frågan ifall de tar avstånd från det vänsterextrema våldsnätverket AFA. I båda fallen vägrar personer på UD:s presstjänst att kommentera den svenske Tysklandsambassadören Per Thöressons kopplingar till våldsnätverket, som Nordfront tidigare kunde avslöja. UD vill inte heller ta avstånd från AFA eller den politiska terrorism som gruppen bedriver.

Nu har Anders Eriksson från ”Filter Bubblan” även ringt upp den svenska myndigheten med det orwellianska namnet ”Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism”, vars syfte bland annat är att ta hand om frågor rörande grupper som står i stark opposition mot samhällsordningen och som man menar använder våldsbejakande metoder. Enligt deras egna uppgifter är AFA en av organisationerna som står under myndighetens bevakning.

Uppringaren får tala med en kvinna vid namn Bahar, som är trevlig och försöker att lyssna på uppringarens frågor och invändningar. På Nationella samordnarens hemsida presenteras även en Bahar Satar Pour Kolahi som ”biträdande kommittésekreterare” som ansvarar för ”det administrativa arbetet, kommunkontakt, frågor gällande praktik samt hemsidan”.

Hon bekräftar även att AFA klassas som ”våldsbejakande extremism” samt att ”vi jobbar ju förebyggande mot all form av extremism”.

Samtidigt menar hon sig inte känna till bilden där Thöresson poserar med sin dotter, iklädd en tröja med stor AFA-symbol på. Bahar menar nämligen att hon ”inte sitter på Nordfront eller Flashback och kollar” och att hon av någon anledning inte kan kommentera saken om inte Thöresson själv har gjort det. Hon tackar dock för att Eriksson uppmärksammat henne på det hela och lovar att ”ta saken vidare”.

Även om det faktum att en av den svenska statens främsta representanter öppet visar stöd för ”våldsbejakande extremism” inte är något Bahar känner till eller tycks oroa sig över, berättar hon i samtalet om hur rapporter om ”klistermärken från NMR” på skolor får myndigheten att reagera starkt.

— Om det är NMR till exempel som sätter klistermärken på en skola, när vi har sagt att de här är en våldsbejakande grupp, då uppmanar ju den som sätter upp klistermärket till våld, för att NMR representerar våld, förklarar Bahar.

— De vill sätta en kula i bakhuvudet på varje landsförrädare, berättar Bahar vidare om Motståndsrörelsen och hävdar att hon har läst detta på Nordfront.

Vart på Nordfront hon har läst att Motståndsrörelsen förespråkar arkebusering av ”landsförrädare” kan hon dock inte specificera, utan säger bara att ”det står på deras hemsida”.

Huruvida myndigheten kommer att ta tag i frågan med ambassadören som öppet visar sympati för en av deras målgrupper återstår dock att se.

Lyssna på samtalet nedan:


  • Publicerad:
    2017-05-27 16:45