ABSURDISTAN. Enligt P4 Kalmar oroas politikerna runtom i svenska kommuner just nu mer över ”högerextremism” än muslimska terrorister.

Anna Carlstedt och Mona Sahlin.

Förra året tog Anna Carlstedt över uppdraget som ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism” efter att den korrupta politruken Mona Sahlin tvingats avgå när det avslöjades att hon genom olagliga intyg skaffat personliga fördelar åt en av sina medarbetare.

Det är Carlstedt som nu till P4 Kalmar uppger att kommunerna i Sverige oroas över extremism efter det muslimska terrordådet i Stockholm. Enligt Carlstedt är det dock inte muslimska terrorister i IS som oroar de svenska kommunerna utan ”högerextremister” som är aktiva på sociala medier.

— Lokalt i kommunerna är det många kommuner som snarare lyfter fram att det är de högerextrema miljöerna som är ett problem, säger Carlstedt.

P4 Kalmar har också gjort en ”egen granskning” där man kartlagt vad personer bosatta i länet gillar på sociala medier. Den statligt subventionerade kanalen skriver följande:

Totalt är det 19 Kalmar länsbor som gillar två av de mest högerextrema organisationerna på sociala medier, medan 32 i länet har tryckt på gillaknappen hos två av de mest vänsterextrema organisationerna.

Detta jämförs sedan med att 8 personer öppet visat sympatier för IS ”på samma sätt”. Att IS är en underjordisk terrororganisation tar man alltså inte hänsyn till.

Nordiska motståndsrörelsen pekas ut
Artikeln på P4 Kalmars hemsida illustreras av bilder på två skrifter och texten ”högerextrem läsning”. Skrifterna som visas är båda från Nordiska motståndsrörelsen: Partiprogrammet ”Vår väg” och den ideologiska skriften ”Nationalsocialismen – den biologiska världsåskådningen”.

Skärmdump på Fake News-artikeln från P4 Kalmar.

Anna Carlstedt talar också om ”otillåten påverkan” och intrycket som förmedlas i artikeln är att Nordiska motståndsrörelsen alltså ägnar sig åt detta. Sanningen är dock att i en demokrati är det tillåtet för ett politiskt parti att påverka politiken och samhället, det är själva definitionen av demokrati. Det som inte är tillåtet är att ägna sig åt politisk terrorism som vänsterextremister och muslimer gör. Nordiska motståndsrörelsen förbjuder sina medlemmar från att använda våld i annat än självförsvar och ägnar sig inte heller åt att hota meningsmotståndare, varför det är orimligt att klumpa ihop organisationen med muslimska och vänsterextrema terrorgrupper på det här sättet.


  • Publicerad:
    2017-04-19 12:10