Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Thöressonaffären: “Filter Bubblan” fortsätter att pressa UD

Av Redaktionen, 2017-05-17
redaktionen@nordfront.se

DET GODA HATET. Youtubeanvändaren ”Filter Bubblan” har återigen ringt UD för att få svar på huruvida de ställer sig bakom  Per Thöressons ställningstagande för våldsvänstern – ”UD-anställda har rätt till sina privatliv”, är den enda kommentaren de tycks vilja lämna.

I april kunde Nordfront avslöja att dottern till Sveriges nya ambassadör i Berlin Per Thöresson har en dotter som är engagerad i AFA. Thöresson poserar även öppet med henne på Facebook där hon iklär sig en tröja med stor AFA-logga på och ”gillar” hennes bilder på våldsuppmanande vänsterextremt klotter.

Även om reaktionerna från mainstreammedia har låtit vänta på sig så har saken diskuterats på sociala medier. Alternativ media såsom Fria tider och Feministinspektionen har också lyft frågan och försökt få svar från både UD och den svenska ambassadören i Berlin om det är lämpligt att en ambassadör tar dylika ställningstaganden för en politisk terrorgrupp.

Den enda egentliga kommentaren som har fällts från UD kommer från Thöresson själv, som i ett spontant och nattligt Twitterinlägg skrev att han menade sig vara stolt över min dotter Lisa som arbetar på Amnesty International”.

Nordfront uppmärksammade under förra veckan att Youtubeanvändaren ”Filter Bubblan” ringde upp UD och talade med Rasmus Eljanskog, som arbetar som presskommunikatör på UD:s presstjänst. Inte heller Eljanskog ville ta avstånd från AFA, men lovade att vara tillgänglig för en kommentar ”om 10 minuter” – något som dock visade sig vara en lögn.

”Filter Bubblan”, som även presenterar sig som Anders Eriksson, har därför på nytt ringt UD och i ett Youtubeklipp med det inspelade samtalet försöker han få presskommunikatören Johanna Westlund att svara på samma frågor.

Westlund menar att saken gäller ”en privatperson” och syftar förmodligen på att det är Thöressons dotter som har AFA-symbolen på sin klädsel. Därmed menar hon att det ”inte har med verksamheten att göra” och att ”UD:s personal har rätt till ett privatliv” – två svar hon fortsätter att upprepa på samtliga frågor, efter en kort överläggning med sina kollegor.

Sammantaget kan man dra slutsatsen att det är fullt acceptabelt för UD:s tjänstemän och representanter för regeringen att posera på bilder tillsammans med symboler för organisationer som samma regering har klassat som ”våldsbejakande extremism” – troligtvis så länge som det gäller ”rätt” organisation.

Lyssna på hela samtalet nedan:


  • Publicerad:
    2017-05-17 18:40