UTRIKES. Påven Franciskus kommenterade Donald Trumps tillträde till det amerikanska presidentämbetet genom att varna för ”populism” och att en ny Adolf Hitler kan komma tack vare den senaste tidens ”kriser”.

Påve Franciskus.

”Oy vey – a new Hitler is on his way!”

I en intervju med den spanska tidningen El Pais diskuterade påven Franciskus USA:s nya president Donald Trump. I samband med detta varnade han för så kallad populism och drog paralleller till det nationalsocialistiska Tyskland under Tredje riket och dess ledare Adolf Hitler.

— Kriser skapar rädsla, panik. Enligt min åsikt är det bästa exemplet på europeisk populism Tyskland 1933… Ett folk som var nedsjunket i en kris, som letade efter sin identitet tills den här karismatiska ledare kom och lovade att ge dem tillbaka sin identitet, och han gav dem en förvriden identitet, och vi vet alla vad som hände, förklarade påven.

Franciskus erkände även att Hitler inte stal makten utan att han valdes av sitt folk att vara deras ledare.

Påven ville dock inte dra förhastade slutsatser om Trump och menade sig vara beredd att vänta och se vad han kommer att åstadkomma som president.

Populism är ett begrepp som brukar användas av judiskägd och regimtrogen media likväl som av etablissemanget för att beskriva politik som i främsta hand försöker se till vad folket vill istället för vissa mäktiga särintressen. På senare tid är det framförallt just Donald Trump som anklagats för populism likväl som Rysslands president Vladimir Putin. Även nationalistiska och invandringskritiska partier benämns emellanåt som ”populistiska” eftersom de driver frågor som folket anser vara viktiga.

Påven Franciskus tillhör den mäktiga och subversiva jesuitordern och leder den Romersk-katolska Kyrkan som med sina 1,2 miljarder medlemmar är den största kristna kyrkan i världen. Franciskus har sedan sitt trontillträde 2013 fått motstå stark kritik från nationella och traditionella grupper både inom och utanför katolska kyrkan för sin uppenbara förkärlek till framförallt judar, främlingsinvasionen och homolobbyn.

Källa:
Pope warns against Hitler-like leaders coming to power on wave of populism


  • Publicerad:
    2017-01-22 20:50