OY VEY. En skulptur som innehåller en svastika kommer att ställas ut under våren vid Sjöfartsmuseet i Göteborg. Judinnan Annebelle Gyllenspetz och flera andra judar från den judiska församlingen i Göteborg känner att deras förtroende för samhället håller på att raseras.

Detta konstverk skrämmer judinnan Annebelle Gyllenspetz.

Konstnären Emil Carlsiö kommer att ställa ut en skulptur som innehåller en svastika utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg senare under våren. Utställningen är enligt Carlsiö en protest mot Sjöfartsmuseets beslut att inte låta en örlogsflagga med en svastika synas i sin helhet vid en tidigare utställning.

Jag anser att Sjöfartsmuséet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga men ändå har man valt att till viss del dölja den. Och samtidigt vill man ställa ut den, säger Carlsiö.

Judinnan Annebelle Gyllenspetz och flera andra judar från den judiska församlingen i Göteborg reagerade med bestörtning när de läste om den planerade utställningen.

Först tänkte jag att det måste vara ett aprilskämt, för så dåligt är det. Sedan fick jag ont i magen, säger Gyllenspetz.

Enligt Gyllenspetz kommer det att bli “kolossala” protester ifall konstverket ställs ut.

— Jag tycker att man ska få göra mycket när det gäller konst. Den måste få ta ut svängarna och till och med provocera. Men gränsen går där man skadar andra människor. Här har man inte tänkt på konsekvenserna, säger Gyllenspetz.

Källa:
Svastikaskulptur rör upp känslor


  • Publicerad:
    2017-03-19 08:40