UTRIKES. Den amerikanska underrättelseorganisationen NSA har varnat Israel för Donald Trump och rekommenderat dem att inte avslöja känslig information för honom när han blir USA:s president.

"Oy vey! Trump knows, shut it down!"

”Oy vey, Trump knows. Shut it down!”

Enligt uppgifter som sägs härröra från israelisk media ska den amerikanska underrättelseorganisationen National Security Agency (NSA) ha åkt till skurkstaten Israel för att varna den judiska regimens underrättelsetjänst för USA:s tillträdande president Donald Trump.

Under mötet ska amerikanerna ha beklagat sig över Trumps valseger och det faktum att han ofta högljutt kritiserar amerikansk underrättelsetjänst. De ska också ha meddelat att de har ”information med hög trovärdighet” som pekar ut Ryssland som skyldiga till ”cyberattackerna” mot det Demokratiska partiets servrar under det amerikanska presidentvalet som man menar var tänkt att skada deras kandidat Hillary Clinton och hjälpa Trump att vinna.

Vidare ska representanterna från NSA ha sagt att de tror att Ryssland och dess president Vladimir Putin sitter på ”känslig information” om Trump och som de kan använda som hållhake mot honom. Man syftade förstås på det fejkade underrättelsedokumentet som även trollade hela västvärldens etablissemangsmedia tidigare i veckan.

Avslutningsvis ska israelerna ha uppmanats att vidta stor försiktighet när Trump väl blir president och inte avslöja ”känslig information” till honom. Detta då de menar sådan information kan läcka vidare till Ryssland och sedermera även till dess allierade Iran, som är en av Israels värsta fiender.

Hur samarbetet mellan Trump och Israel i slutändan blir återstår dock att se. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare uttalat sig väldigt positivt om sin ”vän” Donald Trump och sade när han gratulerade honom till segern i presidentvalet:

— Du är en stor vän av Israel och har under åren konsekvent uttryckt ditt stöd, vilket jag är mycket tacksam över.

Trump har även tidigare bland annat sagt att han under sin tid som president kommer att ”erkänna Jerusalem som staten Israels odelade huvudstad”. Detta trots att Palestina gör anspråk på stadens östra delar.

Källor:
Report: U.S. intelligence warns Israeli counterparts to be careful about sharing secrets with Trump administration
US intel sources warn Israel against sharing secrets with Trump administration
Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu congratulates ’his friend’ Donald Trump on US President election victory


  • Publicerad:
    2017-01-14 10:00