UTRIKES. Fram tills nu har kubaner som kommit till USA automatiskt fått uppehållstillstånd i landet. Igår meddelande Vita huset att de inte längre kommer att få uppehållstillstånd per automatik utan att samma regler ska gälla dem som resten av migranterna från Latinamerika.

Igår meddelande Vita huset att kubaner som kommer till USA inte längre per automatik kommer att få uppehållstillstånd i landet. Sedan 1966 har kubaner som tagit sig till USA fått uppehållstillstånd oavsett varför de har lämnat Kuba till skillnad från resten av den latinamerikanska befolkningen.

Det har allt sedan 2014, när Kuba och USA återupptog sina diplomatiska relationer, spekulerats i om president Barack Obama skulle ta bort kubanernas fördelaktiga villkor. Dessa spekulationer har lett till att antalet kubaner som migrerat till USA ökat kraftigt. Bara förra året kom över 50 000 kubaner via den amerikansk-mexikanska gränsen. Vilket har lett till att den kubanska regeringen anklagar Washington för att dränera ön på kunskap eftersom många unga välutbildade kubaner väljer att lämna ön för att få en chans till högre löner i USA.

Den nya migrationspolicyn kommer att börja gälla med omedelbar verkan, bara en vecka innan Donald Trump tillträder som landets nya president. Trump har även sagt att han tänker vara hårdare mot den kubanska regeringen gällande mänskliga rättigheter och demokrati.

Från och med nu kommer samma regler gälla för kubaner som för den resterande latinamerikanska befolkningen. Har de visum så släpps de in, annars riskerar de att gripas och deporteras.

Källa:
USA slutar ge automatiska uppehållstillstånd till kubaner


  • Publicerad:
    2017-01-13 10:45