USA. Idag svor republikanen Donald Trump presidenteden vid Kapitoliums västra framsida och är nu USA:s 45:e president.

Med sin hustru vid sin sida svor Donald Trump presidenteden.

Donald Trump svor traditionsenligt presidenteden på en bibel som hölls upp av hans hustru Melania.

Under den traditionsenliga ceremonin på trapporna till Kapitoliums västra framsida i Washington D.C. svor Donald Trump idag klockan 18:00 svensk tid presidenteden.

Se Donald Trump svära presidenteden nedan:

Under det följande talet sade Trump bland annat att det den här dagen kommer att gå till historien som dagen då allt förändrades, då makten förflyttades tillbaka till folket. Trump menade att det viktiga inte är vilket parti som kontrollerar regeringen utan om folket kontrollerar regeringen eller tvärtom. Han tryckte också på den policy som han under presidentvalskampanjen lanserade med namnet ”America first” och menade att alla beslut han kommer att ta som president kommer att grundas på vad som är bäst för USA.

Han sa också att han kommer att söka vänskap med alla nationer av god vilja, med den underförstådda meningen att alla länder har rätt att sätta sin egen nation i första hand. Vidare menade han att USA inte längre kommer att tvinga på andra länder sin egen vilja och sitt eget sätt att leva utan istället leda med gott exempel.

Under talet var applåderna bland politikerna som stod längst fram sparsmakade, medan folket som stod längre bak verkade desto mer förtjusta.

Se och lyssna på hela Donald Trumps installationstal nedan:

Efter Trumps tal var det dags för diverse religiösa ledare att läsa välsignelser. Först ut var den judiske rasisten och rabbinen Marvin Hier, mest känd som grundare av judisk makt-organisationen Simon Wisenthal Center. Hier följdes av baptistpastorn Franklin Graham och den afroamerikanske biskopen Wayne T. Jackson.

Rabbinen Marvin Hier läste judiska böner efter Trumps första tal som president.

Rabbinen Marvin Hier läste judiska böner efter Trumps första tal som president.

Hier är för övrigt den första rabbinen som presiderar vid en presidentedsceremoni sedan Ronald Reagen svors in för sin andra mandatperiod 1985.

Under dagen har det också rapporterats om våldsamma kravaller i huvudstaden Washington D.C. Dessa kravaller har sedan tidigare noga planerats av judar och vänsterextremister, vilket Project Veritas avslöjade tidigare i veckan.

Enligt uppgift ska även ett femtiotal folkvalda demokrater ha bojkottat ceremonin i protest mot Trump.

Ceremonin med presidenteden kommer att följas av en parad längst Pennsylvania Avenue och under kvällen kommer det hållas flertalet högtidliga baler i den amerikanska huvudstaden till den nya presidentens ära.

Källor:
At Trump’s inauguration, Franklin Graham, Cardinal Dolan and four more clergy will pray
Donald Trump’s presidential inauguration: Order of the day


  • Publicerad:
    2017-01-20 18:55