VATIKANEN. Den före detta påven Benedikt XVI har i en ny biografi beskrivit att det finns en homolobby i Vatikanen som utövar makt och inflytande.

påvar

Påven Franciskus och påve emeritus Benedikt XVI.

Benedikt XVI avgick som påve under 2013 av ”hälsoskäl” och ersattes av den nuvarande argentinaren Franciskus. Ända sedan avgången har det gått rykten om att den relativt konservative Benedikt tvingades avgå av krafter inom Kyrkan som ville ha en mer ”progressiv” man på påvestolen.

Nu har Benedikt XVI, som numer innehar titeln ”påve emeritus” och lever ett tillbakadragen liv i Vatikanen, skrivit en ny biografi som förväntas släppas i september. I denna avvisar han bestämt rykten om att han tvingats att avgå och hänvisar fortfarande till att det var hälsoskäl som fick honom att ta beslutet själv.

Däremot beskriver han att det i Vatikanen finns en ”homolobby” som utövar stark makt och inflytande och att dessa hjälpt varandra att göra karriär i Katolska Kyrkan och därmed försökt påverka kyrkan att ta en mer ”öppen” ställning till homosexualitet.

Ifall detta är kopplat till alla skandaler om sexuella övergrepp inom Katolska Kyrkan på framförallt unga pojkar, eller det faktum att den nuvarande påven Franciskus har gjort flera kontroversiella uttalanden där han relativiserat den tidigare synen på homosexualitet framgår dock inte.

Källa:
In memoirs, ex Pope Benedict says Vatican ’gay lobby’ tried to wield power: report


  • Publicerad:
    2016-07-05 20:55