USA. Idag förväntas USA:s president Donald Trump ge order om att börja bygga den mur mot Mexiko som utlovades under valrörelsen som en del i att stoppa den illegala invandringen till USA.

Trumps invandringspolitik har stöd hos de amerikanska folket enligt Ipsos.

Idag förväntas Trump ge order om den utlovade muren mot Mexiko.

I natt svensk tid skrev USA:s president Donald Trump på sin Twitter att det är en ”stor dag för den nationella säkerheten planerad i morgon. Bland många saker så ska vi bygga muren!”.

Enligt amerikanska medier kommer Trump under dagen att besöka departementet för inrikes säkerhet och där bland annat skriva under en exekutiv order som ska avsätta federala medel för byggandet av den mur mot Mexiko som Trump utlovade under sin valkampanj.

Tidigare hävdade Trump att han skulle förmå Mexiko att betala för muren. Då Mexikos regering aviserat att de vägrar finansiera projektet har Trump dock sagt att den inledningsvis ska bekostas med skattepengar och att han ska kräva återbetalning av Mexiko eftersom han anser att det är viktigt att muren börjar byggas så snart som möjligt.

Mot slutet av valkampanjen var det många som ifrågasatte om Trump verkligen skulle komma att bygga muren eller ifall det bara var så kallat valfjäsk. Nu verkar det dock som att den amerikanske presidenten trots allt kommer att stå upp för ett av sina mest centrala vallöften.

Förutom muren kommer han även att skriva på en order som försvårar för lokala myndigheter att vägra överlämna illegala invandrare till federala myndigheter. Senare under veckan ryktas det även om att Trump kommer att sätta tillfälligt stopp för flyktingmottagandet i USA. Endast religiösa minoriteter och de som flyr undan förföljelser som kommer att undantas, dock inte personer från länder som har ”stora problem med terrorism” såsom Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.

Trumps nya invandringspolitik har fått hård kritik från etablissemanget som menar att den är ”inhuman”.

Andra kontroversiella beslut som presidenten har tagit under sin första vecka i Vita huset är att stoppa den före presidenten Barack Obamas hälsovårdsreform ”Obamacare”, lämnandet av frihandelsavtalet TPP och ett totalt stopp för statlig finansiering av utländska organisationer som förespråkar och utför aborter.

Källor:
Trump: Ska skriva under order om muren
Kritik mot Trumps abortlag: ”Kvinnor kommer dö”


  • Publicerad:
    2017-01-25 08:15