USA. Löftet om en mur mellan USA och Mexiko användes som för att skinna privata donatorer på pengar. Gränsskyddet mot Mexiko har inte förändrats mycket sedan Trumps tillträde.

Steve Bannon. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 3.0).

Den amerikanske presidenten Donald Trumps tidigare politiske chefsstrateg Steve Bannon och tre andra män greps på torsdagen för bedrägeri.

De misstänks för att ha svindlat privatpersoner genom att lova att Donald Trumps administration skulle bygga den omtalade muren mot Mexiko för att hindra illegala invandrare att ta sig in i USA.

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon åtalas tillsammans med tre andra män för bedrägeri. Gruppen ska ha svindlat privatpersoner som donerat pengar till en gränsmur mot Mexiko.

Bannons kampanj kallades Vi bygger muren (We build the wall).

Vi påstår att de åtalade lurade hundratusentals givare och utnyttjade deras önskan om att finansiera en gränsmur för att samla in flera miljoner dollar, under de falska förespeglingarna att alla pengarna skulle gå till byggkostnader”, skriver den judiska åklagaren i New Yorks södra distrikt Audrey Strauss, i ett uttalande.

Totalt samlade Bannon och hans grupp in 25 miljoner dollar, motsvarande nästan 220 miljoner kronor, i kampanjen. Enligt åtalet flyttades i hemlighet ”hundratusentals dollar” vidare till Bannon och de övriga tre. Enligt kampanjledarna skulle ”100 procent” av pengarna gå till murbygget.

Bannon greps under torsdagen ombord på en lyxjakt tillhörande den landsflyktige kinesiske miljardären Guo Wengui.

Steve Bannon förnekar brott. Borgen sattes till 5 miljoner dollar med 1,75 miljoner dollar i säkerhet i form av pengar eller fastigheter. Han är förbjuden att resa med privatflygplan, yachter eller båtar om han inte först erhåller tillstånd från domstolen.

Under en pressträff i Vita huset sade sig Donald Trump inte alls känna till projektet.

— Jag vet ingenting om projektet över huvud taget. Förutom att jag, när jag läste om det, inte gillade det, sade Trump till reportrar i Vita huset, enligt TT.

Det är oklart vilken del av Bannons projekt Trump menar eftersom muren var en del av ett hans flitigt erbjudna valfläsk.

Trump försöker också ta avstånd från Bannon genom att säga att han ”inte träffat honom på länge”.

Murprojektet går trögt
Medan Trumpanhängare och så kallade QAnon-anhängare ofta slentrianmässigt brukar hävda att murbygget ”är i full gång”, har i realiteten mycket lite hänt med den utlovade muren.

Trumps administration hävdar att de håller Trumps löfte att ha 72 mil mur färdig i slutet av detta år. I mitten av juli hävdade regeringen att 50 mil av muren befann sig ”i olika faser” av byggnation.

Men nästan allt byggande av muren under Trumps tid som president har gått ut på att ersätta bitar av det 105 mil befintliga gränsskyddet, och mycket kortare barriärelement med stålstolpar upp till 30 meter höga och fyllda med betong.

De 105 mil gränsskydd som finns motsvarar ungefär en tredjedel av gränsen mot Mexiko, och endast lite har förändrats under Trumps tid som president.

Trump sade också upprepade gånger under sin valkampanj att Mexiko skulle betala för muren, men det har inte hänt. Administrationen säger att den har fått omkring 5 miljarder dollar från kongressen i anslag. Dessutom har Trump flyttat nästan 10 miljarder dollar från försvarsdepartementet för att betala för muren, ett drag som det sedan dess har stridits om juridiskt.

Tidigare i augusti bad Army Corps of Engineers privata entreprenörer att komma med idéer hur man kan bygga vattenbarriärer gjorda av bojar. Dessa har föreslagits placeras i Rio Grande som skiljer Texas från Mexiko. Några lösningar på problemet har ännu inte offentliggjorts.


  • Publicerad:
    2020-08-21 08:10