USA. Donald Trump har ännu inte avvikit från sitt vallöfte att bygga en mur mot Mexiko, vilket i veckan ledde till att Mexikos president avbokade sitt första möte med Trump i Vita Huset.

Under valrörelsen lovade Donald Trump att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko, och att han skulle tvinga Mexiko att betala för den. Detta har han än så länge inte avvikit från, trots att han nyligen skrev under ett beslut som gav amnesti åt 1,8 miljoner illegala invandrare.

Trumps kompromisslösa hållning i frågan om muren har nu lett till att Mexikos president Peña Nieto avbokat sitt första möte med den amerikanska presidenten, då Nieto sagt att Mexiko inte under några omständigheter kommer betala för muren.

— Faktum är att vi är i ett politiskt dödläge eftersom jag måste tvinga Mexiko att betala för muren. Jag måste efter som jag har pratat om det under två år nu. Om du kommer säga att Mexiko inte tänker betala för muren så vill inte jag träffa er längre, för det kan jag inte leva med, sa Trump under ett telefonsamtal med Nieto.

Trumps mur mot Mexiko väntas kosta 18 miljarder dollar, en bråkdel av vad de uppskattningsvis 116 miljarder dollar som de 12-30 miljoner illegala invandrarna kostar årligen. Muren befinner sig i nuläget i ett prototypstadie.

Källa:
Trump Refuses to Back Down on Mexico Paying for Wall, Mexican President’s Trip to White House Called Off


  • Publicerad:
    2018-02-25 12:00