USA. Den amerikanska presidenten Donald Trump vill att den mur som han länge lovat ska byggas längs gränsen till Mexiko ska vara nio meter hög. Han vill även att den ska gå ner två meter ned i marken för att förhindra att någon gräver sig in i landet under den.

USA:s president Donald Trump vill att den mur som han sedan valkampanjens start lovat att bygga längs gränsen till Mexiko ska vara nio meter hög och att den ska gå två meter ned i marken för att förhindra att någon gräver sig in i landet under den.

Nu har inrikes­säkerhets­departementet (DHS) lagt upp dokument på sin hemsida inför en offentlig upphandlings­runda där olika företag har bjudits in för att lägga bud på hur mycket det skulle kosta dem att bygga muren mellan USA och Mexiko.

Tull- och gräns­myndigheten CBP föreslår två olika alternativ där antingen en mur byggd av solid betong eller någon annan form av barriär som går att se igenom byggs. Oavsett vilket av alternativen ska muren vara över nio meter hög och sträcka sig ett par meter ned i marken, enligt kraven.

I kravspecifikationen står det att oavsett vilken typ av mur som byggs ska det ta minst en timme att försöka forcera den med ”slägga, domkraft, hackyxa, stämjärn, batteridrivna skärverktyg, syre/acetylendriven skärbrännare eller andra liknande handhållna verktyg”.

CBP har i en första vända också bjudit in olika företag att bygga prototypmurar för att visa upp de olika egenskaperna som de kan tänkas erbjuda. Av de över 600 byggföretag som lagt anbud har 62 av dem en latinamerikansk ägare.

Det är oklart hur mycket pengar den nya muren kommer kosta men uppskattningar om att kostnaden kommer att landa någonstans mellan 12 och 21 miljarder dollar har presenterats.

Källa:
Trump wants to build 30-foot-high wall at Mexican border


  • Publicerad:
    2017-03-20 09:15