UTRIKES. Sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president har han anammat en hårdare linje gentemot skurkstaten Israel och säger sig nu återigen vara emot nya judiska bosättningar på Västbanken, denna gång i israelisk media.

Trump fortsätter att gå Alt right-rörelsen till mötes.

Under förra årets amerikanska presidentvalskampanj hade Donald Trump en starkt Israelvänlig retorik, där han bland annat sade sig vilja flytta USA:s ambassad i Israel från huvudstaden Tel Aviv till det omstridda Jerusalem.

Sedan han tillträtt som president har Trump dock snarare anammat en hårdare linje gentemot Israel och hans administration meddelade under förra veckan att de var emot Israels planerade nya bosättningar på Västbanken. Detta trots att man tidigare uttryckt sitt stöd för planerna och trots att Trump innan han svors in som president försökte stoppa en FN-resolution som fördömde Israels kriminella bosättarpolitik.

Bara dagar innan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar att besöka Vita huset har Trump dessutom gått ut i israelisk media och kritiserat bosättningarna.

Trump menar att det ”inte hjälper processen” och att ett genomförande av de nya bosättningarna skulle vara skadligt för strävan efter fred i regionen.

I intervjun vacklar Trump också angående sitt tidigare löfte om att omlokalisera den amerikanska ambassaden.

— Det är inte ett lätt beslut. Vi får se vad som händer, säger Trump.

Daily Stormers Andrew Anglin välkomnar presidentens nya linje gentemot Israel och menar att den starkt Israelvänliga retoriken under presidentvalskampanjen endast var ett sätt att kunna bli vald och tillträda som president utan större problem. Så här förutspår Anglin Trumps framtida hållning gentemot skurkstaten:

För att förtydliga: Jag tror inte att Trump kommer att vara anti-Israel. Men kan kommer verkligen inte heller att vara den rabiata pro-israeliska president som vissa av er oroade sig över att han skulle bli.

Han kommer att göra exakt det han deklarerade att han skulle göra: Han kommer att göra Amerika fantastiskt igen.

Han kommer att vara lugn med Israel så länge de inte förstör den agendan. Och tydligen anser han just nu att bosättningarna är i riskzonen att förstöra den agendan.

Källor:
Trump Hardens Israel Rhetoric Ahead Of Netanyahu Visit
Trump Adopts Harder Stance Toward Jew-Israel


  • Publicerad:
    2017-02-12 12:20