TYSKLAND. Idag hålls val till Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament. Vallokalsundersökningar visar på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att bli besegrad av det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland i Merkels hemstat.

Enligt den vallokalsundersökning som den tyska kanalen ZDF gjort kommer det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) få runt 21 procent av rösterna och därmed hamna på andra plats efter Socialdemokraterna (SPD) i lokalvalen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. SPD tros få cirka 30 procent av rösterna, vilket i så fall hade varit en minskning med 5 procentenheter jämfört med förra delstatsvalet 2011.

Tysklands allt mer impopulära förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokratiska parti CDU verkar hamna på tredje plats, med endast 19 procents av rösterna. Det är en minskning med 4 procent jämfört med förra valet.

Ifall undersökningarna stämmer hade detta varit en symboliskt viktig seger för invandringsmotståndet i Tyskland, eftersom AfD angripit Merkel hårt för hennes stöd i och med massinvandringen till landet.

Samtidigt verkar det etnonationalistiska partiet NPD få 3 procent av rösterna. De har suttit i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament sedan 2006 men ser nu ut att få det svårt att nå den femprocentsspärr som krävs för att få representation i parlamentet.

Källa:
Right-wing AfD beats Merkel party in regional elections – exit polls


  • Publicerad:
    2016-09-04 21:40