TYSKLAND. Under lördagen och söndagen håller det invandrings- och EU-kritiska partiet Alternative für Deutschland sin partikongress i Köln i Tyskland. Våldsvänstern har samlat till protester och drabbat samman med polisen och två polismän har hittills skadats. 

Vänsterextremister har samlats i Köln för att protestera mot det invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland, AfD.

Det är i hotellet Maritim i den tyska staden Köln som är ökänt för de storskaliga våldtäktsattackerna som arabiska så kallade flyktingar ägnade sig åt under årsskiftet 2015-2016, som det invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, idag och imorgon håller partikongress för att välja partiprogrammets inriktning samt toppkandidater inför förbundsvalet.

Partiets politiker fick eskorteras av polis in till hotellet. Samtidigt gjorde våldsvänstern ett anfallsförsök med hjälp av träplankor som resulterade i en skadad polisman och en gripen demonstrant. Demonstranterna försökte också blockera hotellet med hjälp av cyklar, vilket ledde till att kongressen blev försenad. Stämningen ska enligt polisen vara ”orolig” trots att den stora majoriteten av demonstranterna sägs vara fredliga och gå omkring med färgglada ballonger som tydligen ska symbolisera mångfald.

AfD finns representerade i 11 av Tysklands 16 förbundsstater och kongressen gästas av 600 partimedlemmar. Syftet med kongressen är också att godkänna en kampanjstrategi som man hoppas ska ta partiet till parlamentet.

Partiets ordförande Frauke Petry har under veckan sagt att hon inte kommer att leda kampanjen, något som har bäddat för en inre konflikt i partiet mellan populister lojala till Petry och mer radikala och hårdföra krafter. Hennes beslut att inte leda kampanjen har sin grund i att hennes förslag om ”framtidsvision” för partiet, som egentligen bestod av en rad avståndstaganden från ”extremistiska” åsikter, röstades ned av partikongressen.

Dessutom tycks hon ännu inte ha lyckats att utmanövrera den radikala falangens ledare Björn Höcke, som fick ett uteslutningsärende öppnat mot sig i februari efter att ha uttryckt att tyskar måste sluta skämmas över sitt folk och sin historia.

Den lokala tidningen Kölner Stadt-Anzeiger skriver om AfD:s utveckling:

[Petry] har inte lyckats med att förhindra AfD, som började som ett Eurokritiskt parti, från att mer och mer bli en samlingspunkt för rasister, högernationalister och extremhögern. Striden i AfD rasar vidare.

Lantdagsvalet i Nordrhein-Westfalen, som innefattar Köln, hålls den 14 maj. AfD, som grundades för fyra år sedan, har ett stöd på omkring 10 procent i delstaten enligt opinionsundersökningarna. Under hösten hålls också val till förbundsdagen i Tyskland.

Källor:
Protester mot invandringsfientliga AFD – två poliser skadade
Liveticker AfD-Parteitag Händler beklagen sich über „Panikmache“
Leftists Attempt to Shut Down AfD Congress in Cologne
Förödmjukande nederlag för Petry


  • Publicerad:
    2017-04-22 18:30