UTRIKES. Söndagens delstatsval i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen blev en svidande förlust för socialdemokratiska partiet SPD. Samtidigt går borgerliga CDU framåt, medan invandringskritiska AfD för första gången väljs in i delstatsparlamentet.

Under söndagen hölls val i Nordrhein-Westfalen, som är Tysklands folkrikaste delstat. Valet blev ett svidande nederlag för det socialdemokratiska partiet SPD, som rasar 7,7 procent till 31,4 procent och därmed gör sitt sämsta val sedan andra världskriget i det viktiga SPD-fästet. Bättre gick det för Angela Merkels CDU och det liberala partiet FDP. CDU ökar med 6,7 procent till 33,0 procent, medan FDP ökar med 4,0 procent till 12,6 procent. Även det invandringskritiska AfD gör ett bra val och väljs för första gången in i delstatsparlamentet med 7,3 procent av rösterna.

Förlusten i det egna fästet utgör ännu ett nederlag för SPD:s nyvalde ledare Martin Schultz, som sedan tillträdet mött motgångar i delstatsvalen i Schleswig-Holstein och Saarland. De positiva förväntningar som fanns vid Schultz tillträde verkar i och med detta inte ha uppfyllts, samtidigt som utsikterna inför det kommande parlamentsvalet ser allt sämre ut.

Förutom socialdemokraternas förlust och framgångarna för de borgerliga partierna samt AfD bjöd valresultatet på en rad andra förändringar. Tysklands piratparti åker ur delstatsparlamentet efter att ha tappat 6,9 procent, samtidigt som miljöpartiet backar med 5,0 procent till 6,3 procent. Vänsterpartiet Die Linke gör ett bättre val än tidigare och ökar med 2,4 procent till 4,9 procent, men hamnar alltså under femprocentsspärren.

Källor:
Landtagswahl 2017 Nordrhein-Westfalen Hochrechnung
Preliminära siffror: CDU tar över S-fäste i Tyskland


  • Publicerad:
    2017-05-14 23:45