UTRIKES. En representant för den något radikalare AFD-falangen har gått starkt framåt i delstaten Thüringen.

Invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AFD) fick drygt 23 procent av rösterna i delstatsvalet i Thüringen, vilket är mer än en fördubbling av resultatet 2014 då partiet fick 10,6 procent. Flest röster – 31 procent – fick dock vänsterpartiet Die Linke.

Kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD fick tillsammans bara runt 30 procent av rösterna, siffror som för bara 20 år sedan låg på runt 70 procent.

Det mer uttalat nationalistiska NPD minskar från 3,6 till 0,5 procent.

AFD i Thüringen leds av Björn Höcke, som i valrörelsen blivit kallad ”nazist” av CDU-höjdaren Mike Mohring. Detta bland annat efter att Höcke för två år sedan kritiserat ”Förintelsemonumentet” i centrala Berlin för att vara ”ett monument av skam”. Han ogillade även att tyskar än idag har en mentalitet av ett ”totalt besegrat folk”.

Björn Höcke ska även vara anledningen till att Tysklands säkerhetstjänst BFV satt delar av AFD under övervakning på grund av kopplingar till extremism. Detta för att han anses vara en drivande kraft i att radikalisera partiet samt för att han bryter mot Tysklands konstitutionella plikt att ”skydda människors lika värde och den liberala demokratins principer”.

Källor:
Högernationalistiska AFD ökar kraftigt i tyska Thüringen
Nyval hotar – då avgår troligen Merkel


  • Publicerad:
    2019-10-28 19:10