TYSKLAND. Tyska säkerhetstjänsten utreder det största oppositionspartiet Alternativ för Tyskland (AfD) för extremism, och har redan satt delar av partiet under övervakning.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I veckan publicerade Tysklands säkerhetstjänst BFV, det tyska författningsskyddet, ett pressmeddelande där man meddelar att delar av AfD nu har satts under övervakning på grund av kopplingar till extremism. Samtidigt utreds det om hela partiet ska placeras på en bevakningslista.

BFV är speciellt intresserade av att punktövervaka Björn Höcke, AfD:s talesperson i Thüringen, som anses vara en drivande kraft i att radikalisera partiet. BFV kommer även att bevaka partiets ungdomsförbund. Orsaken sägs vara att Höcke och ungdomsförbundet bryter mot Tysklands konstitutionella plikt att skydda människors lika värde och den liberala demokratins principer.

Enligt företrädare för AfD är extremistutredningen bara ytterligare en smutskastningskampanj från myndigheterna för att avskräcka medborgare från att rösta på AfD. En opinionsmätning som genomfördes i höstas visade att AfD skulle bli det näst största partiet i landet.

I november framkom det att Säkerhetstjänsten BFV:s tidigare chef, Hans-Georg Maassen, tvingats bort från sin tjänst efter att han ifrågasatt förbundskansler Angela Merkels och tyska mediers påståenden om att högerextremt våld skulle ha ägt rum i staden Chemintz i samband med protester där förra året.

Enligt Maassen finns det inga bevis eller rapporter som stödjer sådana påståenden. Maassen var även kritisk till att sätta in övervakning mot AfD.

AfD:s toppolitiker Alice Weidel anser att det som nu sker mot partiet förklarar varför Angela Merkel tvingade bort Maassen som underrättelsechef för BFV.

Källa:
Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) has announced the result of its examination with regard to the party ”Alternative für Deutschland” (AfD)


  • Publicerad:
    2019-01-17 11:00