TYSKLAND. När valresultaten till tyska förbundsdagen börjat trilla in konstateras det att Angela Merkel ytterligare en gång blir valets segrare. Samtidigt verkar invandringskritiska Alternativ för Tyskland komma in på tredje plats med 13 procent av rösterna.

Valresultaten till den tyska förbundsdagen började komma redan strax efter klockan 18 då vallokalerna i landet stängdes.

Inte helt oväntat är det den nuvarande förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokratiska parti CDU, tillsammans med dess bayerska systerparti CSU, som blir valets segrare. CDU/CSU har i nuläget 33 procent av rösterna vilket är klart fler än det näst största partiet, socialdemokratiska SPD, som har 20,8 procent. Båda dessa partier har dock minskat kraftigt sedan valet 2013, CDU/CSU med 8,5 procent och SPD med 4,9 procent.

Den största sensationen kring årets förbundsdagsval är dock att invandringskritiska Alternativ för Tyskland (AfD) för första gången sedan bildandet 2013 kommer in i förbundsdagen och verkar bli tredje största parti med i nuläget 13,3 procent. En av partiets kanslerkandidater, Alexander Gauland, säger att detta är stor dag i partiets historia och att AfD kommer att ”återta vårt land och vårt folk”.

Gauland har tidigare hamnat i medialt blåsväder för att ha sagt att tyskar ”har rätt att vara stolta över tyska soldaters bedrifter i de två världskrigen”. Björn Höcke, partiets starke man i delstaten Thüringen, har även han uttryckt liknande åsikter när han kritiserat ”förintelse”-monumentet i Berlin. Till skillnad från andra invandringskritiska partier som till exempel Sverigedemokraterna har dessa dock inte uteslutits ur partiet.

Eftersom runt en tredjedel av alla väljare brevröstade finns det utrymme för att vissa korrigeringar i valresultatet kommer att ske längre fram i rösträkningen.

Källor:
Följ tyska valet här
AFD: ”Vi ska återta vårt land och vårt folk”


  • Publicerad:
    2017-09-24 20:30