UTRIKES. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland fick 12,6 procent i det tyska valet vilket innebär att de kommer in i förbundsdagen samt blir Tysklands tredje största parti. Nu har därför flertalet judiska organisationer i världen börjat att uttrycka sin ”oro”. 

Efter det invandringskritiska partiet Alternativ för Tysklands (AfD) framgångar i söndagens val i Tyskland uppger sig nu judar både i Europa och USA vara oroliga. AfD fick 12,6 procent av rösterna i valet vilket innebär att de kommer in i förbundsdagen och samtidigt blir det tredje största partiet i Tyskland.

Den Judiska europeiska kongressens ordförande Josef Schuster berättar att judar nu efter valet säger sig uppleva en större intolerans än tidigare. Han säger vidare att valresultatet ”har bekräftat deras värsta farhågor”.

Ronald Lauder som är ordförande för New York-baserade Judiska världskongressen går nu ut och hyllar Tysklands förbundskansler Angela Merkel och säger att hon är en ”sann vän av Israel och det judiska folket”. Likaså han är orolig över AfDs framfart och tycker att ”antisemitismen” har ökat i världen.

— Det är avskyvärt att AFD-partiet, ett skamfylld reaktionär rörelse som påminner om det värsta i Tysklands förflutna och som borde förbjudas, nu har möjligheten att inom det tyska parlamentet föra fram sin vidriga plattform, säger Lauder.

AfD har växt mycket sedan de bildades år 2013, främst på grund av att Merkel år 2015 öppnade landets gränser på vid gavel. Detta resulterade i att landet idag har tagit emot över en miljon så kallade flyktingar, där majoriteten har kommit från Mellanöstern.

Källa: 
Judar känner oro över tyska valresultatet 


  • Publicerad:
    2017-09-25 22:15