CENSUR. Den tyske justitieministern sa i en intervju som publicerades i söndags att myndigheterna måste åtala ”hat” och ”falska nyheter” på internet och att lagbrytare kan få upp till fem års fängelse.

merkel

Tyska domare och den statliga åklagarmyndigheten måste bekämpa ”falska nyheter” som sprids genom sociala medier som Facebook, sa Tysklands justitieminister Heiko Maas i en intervju som publicerades i söndags.

Maas, en socialdemokrat i den konservativa förbundskanslern Angela Merkels koalition, har upprepade gånger varnat Facebook om att respektera lagar om förtal i Tyskland. Han sa till den tyska tidningen Bild am Sonntag att principen om yttrandefrihet inte gäller hets.

— Ärekränkning och ont skvaller skyddas inte av yttrandefriheten, ska Maas ha sagt bara några dagar efter att andra toppolitiker kallade efter en lagstiftning som ska kunna tackla ”hatiska yttringar” och ”falska nyheter” på Facebook och i andra sociala medier.

Maas påpekade att myndigheterna också måste åtala sånt som skrivs på internet och han understryker att straffet kan vara upp till fem års fängelse.

— Den som försöker manipulera den politiska diskussionen med lögner måste vara medvetna om konsekvenserna, asvlutade han med.

Källa:
German courts should go after fake news on Facebook now: minister


  • Publicerad:
    2016-12-20 08:25