POLITIK. Tysklands impopulära förbundskansler Angela Merkel befinner sig i Sverige under tisdagen på en blixtvisit för att träffa statsminister Stefan Löfven och diskutera EU:s framtid, säkerhet och migration.

merkel

Angela Merkel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel landade på Arlanda flygplats vid elvatiden under tisdagen. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg tog emot Merkel när hon klev av planet och därefter fick fick hon poliseskort till kungahuset för ett kort möte med kungaparet.

Därefter gick resan vidare till Rosenbad för att träffa statsminister Stefan Löfven. Under lite mer än en timme diskuterades frågor kring EU:s framtid, säkerhet och migration.

Vi står fortfarande inför många stora utmaningar i Europa, och det är viktigt för Sverige att kunna samarbeta med Tyskland för fler jobb och ökad tillväxt, säkerhet och för att EU bättre ska kunna hantera flyktingsituationen, säger Löfven.

Senare hölls även en pressträff där både Merkel och Löfven passade på att fördöma USA:s tillfälliga inreseförbud för medborgare från sju länder.

— Det riskerar att öka motsättningar och skapa misstro mellan människor. Det här är allt annat än bra, säger Löfven.

— Vi diskuterade även denna fråga. Jag betonade ännu en gång att bekämpning av terrorister inte rättfärdigar att man går emot en viss befolkningsgrupp eller en viss grupp av människor som har en viss tro, säger Merkel.

Med sina elva år vid makten är Merkel den EU-ledare som har suttit längst. Men efter den så kallade flyktingkrisen 2015 har missnöjet mot Merkels vanstyre växt sig allt starkare och till hösten går tyskarna till valurnorna.

Källa:
Merkel träffar Löfven och kungaparet i dag


  • Publicerad:
    2017-01-31 15:00