CENSUR. Presidenten i EU-parlamentet har fått fullmakt till att dra ut kontakten på livesända debatter för att stoppa ”rasistiskt språk”.

Det var i januari som medlemmar i Europa-parlamentet i tysthet vidtog åtgärder för att stoppa politiker från att sprida det som de anser vara ”rasistiskt beteendee” under debatter i EU-parlamentet.

Åtgärden innebär att presidenten nu kan avbryta eventuella ”upptåg” av en EU-politiker som uttrycker ”kränkande, rasistiska eller främlingsfientligt språk eller uppförande”. ”Brottslingarna” kan också bli bötesfällda upp till 9 000 euro, vilket motsvarar cirka 85 000 svenska kronor, för brott mot åtgärden. Definitionen av vad som utgör ett brott är luddigt definierat och kritiker kallar det för en form av censur.

Åtgärden kommer vid en tidpunkt då högerpopulistiska partier i Europa blir mer och mer populära. Geert Wilders från det nederländska Frihetspartiet och Marine Le Pen från Frankrikes National Front leder båda två i röstningar inför viktiga val under våren. Båda kandidaterna vill också att deras länder ska lämna EU om de skulle komma till makten.

Källor:
EU Moves To Censor ‘Racist Language’ By Populists Ahead Of Key Elections
EU får fullmakt til å sensurere politikere


  • Publicerad:
    2017-03-02 08:00