MÅNGKULTUR. Under torsdagen utbröt ett vilt slagsmål mellan hundratals elever från två olika folkslag i samband med en julavslutning i en idrottshall. Efter att fiendemedia avslöjat att det rör sig om en etnisk konflikt har kommunen efter ett krismöte lovat att ”ta tillbaka gatorna”.

Aleppo eller den blekingska småstaden Ronneby?

Aleppo eller den blekingska småstaden Ronneby?

Under gårdagen rapporterades det om ett vilt slagsmål som utbröt i samband med en julavslutning vid en idrottshall i den blekingska småstaden Ronneby. Enligt statlig radio rörde det sig om uppemot 150 elever från två olika skolor som drabbat samman av okänd anledning.

Under kvällen avslöjade dock den Bonnierägda Kvällsposten att det rör sig om etniska konflikter mellan en grupp syriska araber och en grupp afghaner, två grupper som har stått för en stor del av främlingsinvasionen under de senaste åren. Kvällsposten säger sig även i samband med detta ha ”flera gånger rapporterat om gängkonflikterna, om hoten, våldet utpressningarna och de rena maffiametoderna som präglat den senaste tiden” i Ronneby.

Samtidigt som uppemot 500 personer manifesterade mot våldet i centrala Ronneby höll kommunledningen ett krismöte i hur man ska hantera den urspårade situationen. Kommunstyrelsens moderata ordförande Roger Fredriksson kunde efteråt komma med besked:

— Vi ska ta tillbaka stans gator och säkra tryggheten för kommuninvånarna. Det finns inget annat. Redan i morgon kommer vi skissa upp arbetet, berättade han.

Det var även Fredriksson som uppgav att bråket som skedde tidigare under dagen rörde sig om konflikter mellan två olika grupper av främlingar.

— Det är det som initierat det hela. Det handlar om afghaner som slagits med araber. Det är något som har legat och pyrt, berättade han.

Fredriksson berättar också att han inte lyckats få någon rapport om att någon svenska ska vara inblandad. Detta trots att han efterfrågat den informationen specifikt.

— Jag har ingen rapport på att det ska vara någon svensk, det har jag inte fått trots att jag efterfrågat det, förklarar han.

Exakt vad han menar med ”svensk” framgår dock inte, men enligt Fredrikssons tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt och större delen av det politiska etablissemanget så existerar ju som bekant inte svenskar, förutom eventuellt som en grupp människor som befinner sig inom samma geografiska område. På vilket sätt svenskarnas icke-existens och deras immunitet mot brott som ”hets mot folkgrupp” påverkar deras möjligheter att delta i etniska konflikter såsom den i Ronneby är också något oklart.

Enligt uppgift ska det ha tagit polisen 45 minuter att stoppa bråket som uppstod tidigare under dagen. Några elever ska ha fått åka ambulans men hade enligt skolområdeschefen Ronny Mattsson inga livshotande skador. Mattson låter dock hälsa att det inte blir några stora samlingar på skolan i framtiden, då dessa är för ”svåra att hantera”.

Källor:
Hundratals elever i slagsmål i Ronneby
Kommunen i krismöte efter storbråket
Bråket: ”Konflikt mellan  olika etniska grupper”
Över hundra elever i storbråk på skola


  • Publicerad:
    2016-12-23 08:30