POLITIK. En ny undersökning från Yougov visar att väljarstödet för Miljöpartiet har kraftigt rasat och partiet skulle åka ut ur riksdagen om det skulle vara val i dag.

En ny mätning som genomförts av Yougov visar att väljarstödet för Miljöpartiet kraftigt har minskat och partiet ligger nu under riksdagsspärren med sina 2,8 procent. Månaden innan låg stödet för partiet på 5,4 procent. Detta innebär att skulle det ha varit val idag så skulle partiet ha åkt ut ur riksdagen.

— Det är ingen tvekan att Miljöpartiet är försvagat. Det är möjligt att stödröstare, måste rädda Miljöpartiet vid valet 2018, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I undersökningen tillfrågades de svarande också om vad de tyckte om partiledarna. Anna Kinberg Batra (M) blev populärast medan den nya vice statsministern, Isabella Lövin (MP), hamnade på en placering i mitten. Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, hamnade i botten.

— Det är intressant, Romson var den som hade svaga siffror i mätningarna tidigare, men för Isabella Lövin går det bättre. Det kan hända att Miljöpartiet gjorde rätt som fick ett nytt språkrör, även om det kan vara en tillfällighet, säger Holmberg.

Mätningen visade också att Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna är fortsatt lika stora men med SD i toppen.

Källa:
Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren


  • Publicerad:
    2016-05-27 12:55