MASSINVANDRING. Friskolor som har haft ett kösystem har länge varit befriade från massinvandringens negativa konsekvenser, men detta kommer regeringen med hjälp av ”oppositionen” nu att åtgärda.

Framtida “svensk” skolklass även på friskolorna?

Framtida “svensk” skolklass även på friskolorna?

Regerings särskilda utredare Ebba Östlin kom tidigare i år med förslaget att även friskolor ska kunna ges möjligheten att kvotera in så kallade “nyanlända” elever på sina skolor som hittills varit relativt skyddade från massinvandringen på grund av det kösystem som man använt sig av.

Men detta sätter nu regeringen och de borgerliga partierna stopp för och från och med den 1 november i år börjar en ny lag gälla som öppnar upp för friskolor att låta “nyanlända” gå före svenska elever i kön.

Att den nya lagen ska påverka svenska elever förnekar dock utbildningsminister Gustav Fridolin, som varit en av de drivande bakom detta förslag.

— Det vanliga när man gör det här är att man gör samma sak på en friskola som man gör på en kommunal skola som ska ta emot nya barn. Man bygger ut skolan lite mer än vad man hade tänkt från början. Det innebär att det de här barnen inte tar någon annans plats, säger Fridolin.

Enligt Fridolin är det enbart tio procent av skolorna som tar emot hälften av alla “nyanlända” i dagsläget, och samtidigt finns det flera hundra skolor som inte tar emot några alls.

Även Friskolornas riksförbund ser positivt på den nya lagstiftningen och gläds åt att barn som tidigare haft ett kösystem i vägen nu ges helt nya möjligheter.

Än så länge sker detta på frivillig basis och i dagsläget rör det sig om fem procent “nyanlända” av skolans totala elevantal som kan få gå före i kön.

Källa:
Uppgörelse klar om förtur i friskoleköer för nyanlända


  • Publicerad:
    2016-05-28 15:00