VETLANDA. En elev på en gymnasieskolan i Vetlanda skulle redovisa ett skolarbete och råkade använda ”fel ord” när han skulle beskriva afrikaner. Nu utreder skolan den allvarliga händelsen och diskuterar ifall de ska polisanmäla sin elev.

Eleven, som går på Njudungsgymnasiet i Vetlanda, hade fått i uppgift att tillsammans med en klasskamrat redovisa för klassen om vad ”fairtrade” innebär. I presentationen använde han ett för oss okänt ord om afrikaner, och som tydligen fick hela klassen att brista ut i skratt.

Alla var dock inte lika roade, och enligt lokalmedia som rapporterat om händelsen blev läraren ”bestört” och tog direkt in eleven till förhör hos rektorn där han också hotades med polisanmälan.

Elevens far, som inte är imponerad av hur skolan hanterat händelsen, berättar att ordet var ”olämpligt” men inte olagligt. Han har nu blivit inkallad till ett möte med representanter från skolan som ska hållas på måndag för att utreda det olämpliga ordvalet. Pappan ska då motsätta sig både skolans beteende och den eventuella polisanmälan.

— Man hotar inte ungdomar på det sättet, när det inte ens är olagligt, och få honom att må dåligt och vara rädd för det här. Jag har kollat upp att en åklagare fastställt att ordet inte är olagligt, det finns till och med i ordboken. Han kunde ha valt ett annat ord men då kan man ju inte säga svenne eller kines eller någonting. Man kan i så fall ifrågasätta att skolan inte lär ut vilka ord man får och inte får säga, förklarar han.

Mikael Lindén, som är rektor på skolan, berättar att de ser ”allvarligt” på händelsen men att de ännu inte bestämt huruvida de ska polisanmälas eller ej, utan rådgör den saken med polisen och avvaktar till måndagens möte där även skolkurator och studievägledare ska delta.

— Naturligtvis ser vi väldigt allvarligt på det här. Dels är det en kränkning och dels är det hets mot folkgrupp. Det sista är i gråzonen och det är därför vi har rådgjort med polis, förklarar rektorn.

Källa:
Elev kan anmälas

 


  • Publicerad:
    2016-05-15 18:10