Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för V

Av Redaktionen, 2020-01-15
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Under dagen meddelande Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han inte ställer upp för omval under partiets kommande kongress.

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0).

Under ett möte Facebookmöte med Vänsterpartiets partiföreningar meddelade Jonas Sjöstedt (V) under onsdagen att han lämnar posten som partiledare, rapporterar SR Ekot. Sjöstedt kommer att avgå i samband med V:s partikongress, som kommer att hållas under våren, där han inte kommer att ställa upp för omval.

Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet sedan han efterträdde den skandalomsusadLars Ohly 2012. Sedan höstens riksdagsval har han framförallt utmärkt sig genom att emellanåt sätta hård press på regeringen, samtidigt som han också vid flera tillfället har backat från denna press.

Trots att Sjöstedt har arbetat för att försöka ge sken av att V är ett oppositionsparti gick han under årets upplaga av politikerveckan i Almedalen till hårt angrepp mot systemkritiker och menade att fler svenskar måste dömas för hets mot folkgrupp, samtidigt som han anslöt sig till regeringens och judisk makt-rörelsens vision om att förfölja politiska dissidenter.

— Vi kan inte ha en situation där nazister är ett hot mot andra människors säkerhet och i praktiken begränsar andra människors yttrandefrihet, sa Sjöstedt, samtidigt som han beskrev Nordiska motståndsrörelsens oppositionella verksamhet som ”grov organiserad brottslighet”.

Tidigare i år spekulerades det om Sjöstedts avgång, då en mer radikal falang inom partiet framförde skarp kritik mot partiets utveckling under hans ledarskap. 24 tunga partiföredträdare skrev då i en debattartikel att V höll på att bli en rödare variant av Socialdemokraterna. Framförallt kritiserade man Sjöstedts oförmåga att sätta stopp för S-regeringens nyliberala kompromisspolitik.

Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring”, skrev man bland annat.

Källa:
Jonas Sjöstedt avgår som partiledare


  • Publicerad:
    2020-01-15 20:00