POLITIK. Spekulationerna ökar nu om att Jonas Sjöstedt kan vara på väg att avgå. En falang inom Vänsterpartiet kräver en radikalare oppositionspolitik.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt möter allt starkare intern kritik. I en debattartikel på SvD skriver 24 tunga partiföreträdare bland annat:

Vi måste, för att framstå som det radikala alternativ vi är, vara mycket tydligare på några centrala områden: klimatet, arbetsrätten, bostadsfrågan, landsbygden och EU och markera att vi är ett verkligt alternativ till övriga högerpartier.

Debattörerna kritiserar partiledningen för att ha blivit en rödare variant av Socialdemokraterna (S) och för att ha släppt fram en högerregering, där S styr med stöd av Liberalerna och Centerpartiet, vilket har stängt ute V från inflytande.

Kritiken har aktualiserats efter att regeringen presenterade sin höstbudget på onsdagen, en budget som många ledande vänsterpartister menar gynnar höginkomsttagare och slår hårt mot fattiga och mot folk på landsbygden.

Debattörerna anser att Vänsterpartiet har kompromissat med många av sina kärnfrågor för att ”visa sig regeringsdugliga för väljarna” och slår fast:

Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst. Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring.

En av undertecknarna av debattartikeln, den tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, säger till SVT:

— Det saknas ett tydligt Vänsterparti, som tyvärr nog gjorde sig irrelevant genom att man släppte fram den här regeringen i januari.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein anger också en annan anledning till att spekulationerna om Sjöstedts avgång har tagit fart just nu:

— Ett skäl är att hans familj flyttat till Vietnam där hans fru är ambassadör och det är förstås inte helt okomplicerat att ha sina barn på andra sidan jordklotet.

Jonas Sjöstedt har inte velat kommentera ryktena kring hans ledarskap eller kritiken mot den förda politiken. Tidigare i sommar förnekade dock Sjöstedt att han tänker avgå i en intervju med P4 Västerbotten.

Källa:
V-politiker: Vårt parti måste bli mer radikalt


  • Publicerad:
    2019-09-19 12:10