INRIKES. Enligt ett upprop på Facebook av riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V) så behöver de ”strejkande” afghanerna på Norra Bantorget i Stockholm nu underhållning i form av ”teater eller bildkonst”.

Några av de afghanska ”barnen” som fick stanna efter förra ”strejken”. Foto: NF.

I veckan som gick så efterlyste vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen i ett upprop på Facebook underhållning i form av ”teater eller bildkonst” för de ”strejkande” afghanerna vid Norra Bantorget i Stockholm. Afghanerna ockuperar sedan den 9:e juli åter torget liksom de gjorde under år 2017.

Skärmbild av Höj Larsens upprop på Facebook (Samhällsnytt).

Höj Larsen är inte bara mån om att afghaner ska underhållas med teater och bildkonst utan är allmänt känd för sin omsorg om afghaner som uppehåller sig illegalt i landet. Hon har länge varit kritisk mot de utvisningar som skett till Afghanistan och bland annat uppmanat folk att swisha pengar till de aktioner som brukar bli följden av utvisningsbeslut. Hon har också uttryckt hopp om ”verkställighetshinder” som ska hindra plan med utvisningsdömda att lyfta.

Afghanerna hävdar att de löper risk om de skickas tillbaka till Iran, varifrån en stor andel av de så kallade ”ensamkommande barnen” i själva verket kommit ifrån. Iran är egentligen ett säkert land för afghaner att leva i och det finns inga allmänna asylgrundande skäl för dem att lämna Iran för Sverige.

V-riksdagsledamoten är även av åsikten att lagar som förhindrar att de så kallade ”ensamkommande” får asyl i Sverige ska rivas upp och ställer krav på att det ska finnas ”HBTQ-certifierade tolkar”.

Källa:
Riksdagsledamot efterlyser teater till sittstrejkande afghaner


  • Publicerad:
    2019-08-07 21:45