POLITIK. Under en debatt i riksdagen på torsdagen hävdade Linda Snecker (V) att kvinnor ”förutsätter att alla män är våldtäktsmän” och att alla män har ett ”kollektivt ansvar” för våldtäkter och övergrepp.

Linda Snecker (V)

På torsdagen hölls en debatt i Sveriges riksdag på temat Våldsbrott och brottsoffer. En av talarna under debatten var vänsterpartisten Linda Snecker, riksdagsledamot för Östergötlands län. Hon inledde sitt anförande med orden:

— Mäns våld mot kvinnor är den brottslighet som i princip styr hela världens struktur. Att män alltid har övertaget eller tar sig övertaget genom hot, hat, våld och sexuella övergrepp.

Snecker gjorde sig sedan till talesperson för alla världens kvinnor med följande uppseendeväckande påståenden:

— Vi kvinnor anpassar våra liv och vårt beteende efter mäns eventuella hot om våld. För vi kan inte se på dig om du är våldtäktsman, därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän. Det är den brutala sanningen … Det är därför som män måste ta sitt kollektiva ansvar. Alla män.

Många människor, inte bara män, har uttryckt ilska och förvåning över Sneckers uttalande på sociala medier. Många anser att det är både förenklande och kränkande att skuldbelägga alla män kollektivt för brott som en liten minoritet begår.

Andra anser att Sneckers utspel är en klassisk vänstermanöver för att flytta fokus från de egentliga orsakerna till att övergrepp mot kvinnor har ökat i Sverige – konsekvenserna av massinvandringen som däremot alla politiker kollektivt är ansvariga för.

Sverigedemokraternas publicering av Sneckers tal på sin Facebooksida har redan fått 1 400 kommentarer. Inlägget innehåller en kommentar av sverigedemokraten Katja Nyberg, ledamot i justitieutskottet, polis och utredare vid Nationella operativa avdelningen (NOA):

Vänsterpartiet påstår att de står upp för kvinnors lika värde. Men varför då envisas med att försöka dölja de främsta orsakerna till dagens problematik med hot och våld mot kvinnor? De förnekar desperat konsekvenserna av sin egen massinvandringspolitik och pekar istället ut alla män, bara för att dölja fakta om våldtäkterna.

En skribent undrar försynt i en kommentar om Sneckers egen man är våldtäktsman. En annan skriver:

Samma som att säga att ALLA invandrare är terrorister. För vi kan nämligen inte SE vem som är terrorist eller inte. Därför MÅSTE ALLA invandrare ta sitt kollektiva ansvar!

Men bland kommentarerna finns också många extremfeministiska inlägg där all kritik av Sneckers sätt att uttrycka sig stämplas som hat och sexism.

Riksdagsledamoten Linda Snecker valde för ett par år sedan att avbryta sin föräldraledighet och börja arbeta igen under sommarmånaderna då riksdagen har semesterstängt. Detta innebar att vänsterpartisten under sommaren fick ut fullt arvode på 61 000 kronor per månad. Hon återgick sedan till mammaledigheten på hösten när riksdagen öppnade igen.

Källa:
Sveriges riksdag: Våldsbrott och brottsoffer 


  • Publicerad:
    2019-04-12 09:55