SVERIGE. När riksdagen har semesterstängt passar Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Snecker på att avbryta sin föräldraledighet och gå tillbaka till arbetet. Hon får då ut fullt arvode på 61 000 kronor från riksdagen. Snecker säger dock att det bara är då riksdagen är stängd och att hon går tillbaka till föräldraledighet när riksdagen öppnar igen efter semestern. 

Riksdagsledamoten Linda Snecker har valt att avbryta sin föräldraledighet och börja arbeta igen. Hon planerar dock att bara arbeta under sommarmånaden då riksdagen har semesterstängt. Detta innebär att Snecker under sommaren kommer få ut fullt arvode på 61 000 kronor. Hon planerar att gå tillbaka till mammaledighet i höst när riksdagen öppnar igen.

Enligt Snecker så är beslutet grundat på att hon vill vara aktiv i ett viktigt arbete under sommaren och att hennes ersättare klev av för semester. Under sommaren kommer arbetet att ske hemifrån och hennes uppgifter kommer vara att skriva motioner inför den kommande motionsperioden och att revidera Vänsterpartiets rättspolitiska program.

Fenomenet att riksdagsledamöter utnyttjar systemet är inget nytt. Under 2000-talets början uppmärksammades det att ett flertal riksdagsledamöter återgick i tjänst under riksdagens sommaruppehåll för att sedan återgå till sin föräldraledighet. Sedan detta uppmärksammats är det inte längre lika vanligt att man avbryter sin föräldraledighet för att få ut fullt arvode under sommarmånaden.

Att planeringen är provocerande för många människor verkar Snecker ta lätt på och säger i ett uttalande:

— Människor får ha sina åsikter, men detta är för att vår politik ska bli så bra som möjligt. Jag kommer inte att få ut 61.000 kronor i månaden, utan det blir ungefär 27.500 på grund av partiskatten.

Även den manshatande feministen Gudrun Schyman (Fi) kritiserar planeringen.

— Jag tycker det är väldigt provocerande. Det finns inget som helst försvar för detta, säger hon.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterade Sneckers beslut i samband med en pressträff i Almedalen under lördagsmorgonen.

— Jag förväntar mig att hon arbetar heltid, säger Sjöstedt.

Källa:
V-ledamot pausar föräldraledighet när riksdagen stänger

 


  • Publicerad:
    2015-07-04 15:40