REGERINGSKRISEN. Riksdagen godkände Stefan Löfven till att återgå till statsministerposten under dagens omröstning. 

Stefan Löfven blir omvald som statsminister. Foto: Socialdemokraterna, (CC BY-SA 2.0).

I eftermiddags blev Stefan Löfven (S) åter omvald som statsminister efter ett par veckors regeringskris. Löfvens regeringen röstades ned av riksdagen i en misstroendeomröstning den 21 juni, men nu är han tillbaka på sin tidigare post.

För att klara sig fick inte fler än 175 riksdagsledamöter rösta rött, och den socialdemokratiska ledaren klarade sig med en knapp marginal. 116 riksdagsledamöter röstade grönt, 60 röstade gult och 173 röstade rött.

— Riksdagen har gett mig förtroende att fortsatt leda Sverige. Det är ett stort förtroende. Jag axlar uppgiften med beslutsamhet och respekt, säger Löfven på en presskonferens.

Han skryter redan om att han lyckats bättre än högerrivalen Ulf Kristersson (M).

— Svenska folket utgår ifrån att vi politiker tar ansvar för att lösa den svåra politiska situation som landet befunnit sig i. Ledaren för den högerpolitiska oppositionen fällde utan att ha en egen plan för hur landet ska styras. Efter två dagar kastade han in handduken, säger han.

Nu får Löfven och Socialdemokraterna i uppdrag att bilda regering. Ett förslag ska presenteras på fredag, och då kommer ministrar att nomineras från S och MP.

— Vi ska vara kompromisslösa mot den organiserade brottsligheten, lovar statsministern, kanske för den hundrade gången.


  • Publicerad:
    2021-07-07 15:45