POLITIK. Förtroendet för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ökar hos det svenska folket efter gårdagens misstroendeomröstning. Statsminister Stefan Löfven tappar emellertid förtroende, enligt Aftonbladets mätning.

T.v. Nooshi Dadgostar (V). Th. Stefan Löfven (S). Foton: Denny Lorentzen / Bengt Nyman, (CC BY-SA 2.0).

Under måndagen fälldes statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering i en misstroendeomröstning i riksdagen. Vänsterpartiet har under en längre tid hotat statsministern med att initiera en sådan omröstning, om man inte lade ner förslaget om marknadshyror på nybyggda bostäder.

Misstroendeomröstningen initierades officiellt av Sverigedemokraterna, men har i allmänhetens ögon uppfattats komma från Vänsterpartiet.

Enligt Aftonbladet/Demoskops opinionsmätning har därför förtroendet för Vänsterpartiets ledare, Nooshi Dadgostar skjutit i höjden.

— Skälet är att hon varit i centrum för händelsernas utveckling. Hon har varit tydlig med vad hon vill och vad hon har för förväntningar. Hon satte misstroendeomröstningen i rullning, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop, till Aftonbladet.

Dadgostars förtroende ökar medan Löfvens förtroende sjunker, och nu ligger de på ungefär samma nivå. 32 procent av de tillfrågade har förtroende för Dadgostar, medan 33 procent tror på Löfven.

— Stefan Löfven tappar i det här läget, det kanske inte är så konstigt. Han var måndagens förlorare. Mätningarna speglar ju hur läget uppfattas just nu. Beroende på hur de hanterar det kan siffrorna förändras, fortsätter Nelsson.

Enligt Demoskops mätning vill de flesta väljare hellre se en högerregering, med Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Liberalerna – med afrikanen Nyamko Sabuni i spetsen – har anslutit sig till högerpartiernas samarbete. Det återstår att se om Centerpartiet vill samarbeta med det rödgröna blocket eller högerpartierna.


  • Publicerad:
    2021-06-22 18:45