INRIKES. Centerpartiet har bestämt sig för att backa från kravet om marknadshyror och räddar därmed Socialdemokraternas regering.

Annie Lööf fortsätter agera stödhjul åt Socialdemokraterna, dock utan att äta upp sin berömda sko. Foto: Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Efter måndagens riksdagsomröstning där Stefan Löfvens regering röstades ned ser nu Centerpartiet ut att rädda kvar Socialdemokraterna vid makten. Detta gör man genom att backa från den numera berömda punkt 44 i januariavtalet, som innehåller krav på marknadshyror vid nyproduktion av bostäder, meddelade Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter.

Även om partiet står fast vid förslaget konstaterar man att den i nuläget är politiskt död, och att man därför inte kommer driva frågan vidare. Istället hoppas man nu få igenom skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare och sänkt skatt på investeringssparkonton.

Socialdemokraterna är givetvis nöjda över att få bita sig fast vid makten:

— Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger Löfven till SVT.

Beskedet välkomnas, också väntat, av Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. I en skriftlig kommentar till SVT kallar hon det hela ett positivt besked för landets hyresgäster.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson är däremot inte lika nöjd då partiet vill se en borgerlig regering. Om Centerpartiets räddning av Löfvens regering skriver Persson till SVT att Centerpartiet ”måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan”. Liberalerna har också tackat nej till att omförhandla januariavtalet, något Lööf tror kan leda till extraval:

— Om vi landar i att Liberalerna säger nej går vi förmodligen mot ett extraval. Det finns inga andra majoriteter i parlamentet för en annan statsminister idag, säger Lööf till SVT.


  • Publicerad:
    2021-06-23 20:14