Regeringen vill slopa flerbarnstillägg
INRIKES • För att försvåra att kvinnor väljer att stanna hemma med barn istället för att arbeta och för att förmå dem att föda färre barn vill nu regeringen slopa flerbarnstillägget. Detta säger familjeplanering – och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).
Enligt Aftonbladet vill den socialdemokratiska regeringen nu slopa det så kallade flerbarnstillägget till barnbidraget. Bakom idén står familjeplanering – och arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).
Enligt ministern är det för att förhindra att kvinnor stannar hemma med barn istället för att arbeta, något hon anser ”drabbar” utlandsfödda kvinnor mer än svenska kvinnor.
— Man tar ett större ansvar för omsorgen i hemmet och tar också ut mer av föräldrapenningen, säger Eva Nordmark till Aftonbladet.
Enligt Nordmark slår flerbarnstillägget ”fel” och ”låser in” kvinnor i en roll som mor och hemmafru. Ibland blir det enligt ministern till och med olönsamt för kvinnor med många barn att arbeta i dagens system.
— När båda börjar jobba förlorar de ersättningen och då förlorar de på att kvinnan går ut i arbetslivet, säger hon.
Regeringen vill nu också informera framförallt invandrarkvinnor om ”konsekvenserna” av att skaffa barn och förklara för dem att man inte får skaffa fler barn än man kan försörja. Ett uppdrag man ger myndigheter som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Försäkringskassan
— Alla som kan arbeta ska arbeta. Man ska inte skaffa fler barn än man ska försörja, det är en viktig utgångspunkt. Det är därför vi ger det här uppdraget.
Nordmark anser inte att det låter ”hårt” utan säger att det är viktigt att man ”säger som det är”, nämligen att i Sverige ”förväntas det att både kvinnor och män jobbar”.
— Man skaffar så många barn man vill, vi kommer inte begränsa det. Men det är viktigt att vi är tydliga med konsekvenserna om man skaffar flera barn. Gör jag det är risken att jag inte kommer in på arbetsmarknaden, får en sämre pension och att jag inte kan försörja mina barn på rätt sätt och ger dem rätt möjligheter i livet, säger hon.
Regeringens feministiska instruktionerna kring familjeplanering behöver dock knappast ges till svenska kvinnor. EU:s statistikbyrå Eurostat erkände nyligen att Sverige år 2070 kommer att ha 13 miljoner invånare, medan antalet utan invandring skulle sjunka till 8,6 miljoner.