INRIKES. Främlingsinvasionen har nu nått en nivå då det föds färre barn per dag i Sverige än det dagligen anländer så kallade flyktingbarn.

Migrationsverkets kommande prognos slår alla tidigare rekord gällande så kallade flyktingbarn som söker asyl i Sverige i år. Antalet asylsökare är högre nu än någonsin tidigare säger en källa på Migrationsverket till Expressen.

— Det slår alla rekord och tidigare prognoser, säger källan.

Migrationsverket räknar med att 30 000 ensamkommande söker asyl i Sverige 2015 och prognosen för 2016 ligger på ungefär samma nivå. Bara under den senaste veckan har det kommit 350 personer till Sverige som påstår sig vara minderåriga. I Sverige 2014 föddes det i snitt 315 barn per dag och samma år sökte också 7 000 så kallade flyktingbarn asyl och året 2013 sökte 4 000 asyl.

I andra länder har man med hjälp av ålderstester kommit fram till att väldigt många ljuger om sin riktiga ålder. I Danmark visade det sig år 2014 när man hade testat 282 flyktingbarn att tre av fyra var över 18 år. De flesta är välfärdssökande män från tredje världen på jakt efter bidrag som söker sig till mer välbärgade länder i Europa.

Kostnaden för de ensamkommande barnen är dessutom mycket högre än för andra asylsökare, då de får bo på dyra hvb-hem och kan åtnjuta flera särrättigheter.

Samtidigt går kommunerna på knäna trots att de anstränger sig till det yttersta. Flera kommuner i Sverige Lex Sarah-anmäler sig själva för att de inte klarar av att hantera situationen.

— Vissa kommuner går redan så mycket på knäna att man inte hittar en lösning och då hamnar man i sådana lägen att man Lex Sarah-anmäler sig själv för att man inte uppfyller lagen. Vi har jättemånga medlemmar som far illa på det sättet att de också sjukskriver sig i hög grad och man orkar inte med, säger Heike Erkers, ordförande i akademikerförbundet SSR till Sveriges radio.

Enligt Expressens källa på Migrationsverket så kommer minst 165 000 personer att söka asyl i år.

Regerings statsbudget har planerats utifrån de siffror man fick från Migrationsverket i somras när prognosen låg på 74 000.

Källor:
Rekordmånga barn flyr till Sverige själva
Kommuner klarar inte av hantering av ensamkommande flyktingbarn


  • Publicerad:
    2015-10-21 12:10