FOLKMORD. Mer än vart femte barn fött i Danmark under 2016 är inte danskt — samtidigt som allt färre danskar föder barn.

Folkutbytet i Danmark fortsätter i allt högre takt.

Under kortare än 10 års tid har antalet icke-danska barn i Danmark ökat drastiskt. År 2007 var 13,5 procent av alla födda barn i Danmark icke-danskar. 2016 låg samma siffra på 21,6 procent.

Den största bidragande orsaken till ökningen är antalet syrier som kommit till Danmark, som föder flest barn bortsett från den danska majoriteten. Den näst största gruppen med icke-danskar som föder barn är turkar, rapporterar danska Kristeligt Dagblad som har analyserat statistik från Statistik Danmark (Danmarks motsvarighet till Statistiska centralbyrån).

Inte nog med att främlingar föder allt fler barn, danska föräldrar skaffar också allt färre barn. Under 2007 så föddes det 55 400 danska barn, medan samma siffra var 48 300 förra året. Detta är en minskning med 7 000 födda barn, rapporterar Kristeligt Dagblad.

Befolkningsforskaren och professorn Poul Christian Matthiessen säger till Kristeligt Dagblad att den här utvecklingen kommer att förändra det danska samhället på flera sätt. Matthiessen förväntar sig också att invandringen av icke-européer till Danmark kommer att fortsätta, icke-européer som vill leva och föda barn i Danmark. Han påpekar även hur dyr massinvandringen är för Danmark, vilken uppgår till mellan 15-20 miljarder danska kronor årligen.

— Den ekonomiska belastningen för samhället från icke-västliga invandrare och deras barn uppgår till 15-20 miljarder kronor om året, som motsvarar 1 procent av bruttonationalprodukten. Det är ett ekonomiskt problem i skillnaden mellan vad de bidrar med till samhället och vad de tar emot från samhället i form av bidrag eller undervisning, säger Matthiessen till Kristeligt Dagblad.

Källa:
Hver femte nyfødte har udenlandske rødder


  • Publicerad:
    2017-03-18 17:30