BARNAFÖDANDE Statistik från SCB visar att det föds mycket färre barn i år än vad det gjorde förra året.

Statistiska Centralbyrån har publicerat en rapport med befolkningsstatistik i Sverige från januari till slutet av april 2022.

Statistiken brukar i regel hålla en ganska jämn nivå från år till år, med vissa månatliga skillnader. Något som dock är oroväckande med statistiken är att barnafödandet i vissa fall har störtdykt jämfört med samma månader förra året, 2021.

Statistik från SCB visar ett minskande barnafödande.

I januari var skillnaderna i barnafödande ganska små, då det minskade med 1,7 procent. Ju fler månader som gått har barnafödandet nästan minskat exponentiellt. I april i år föddes 10,39 procent färre barn än april förra året.

Bloggaren och matematikern Igor Chudov har sammanställt statistiken i grafer, och pekar på att det dramatiska fallet i barnafödande började omkring 9 månader efter att ungdomar började få ta vacciner mot Covid-19.

Än så länge har man inte kunnat fastställa ett direkt samband mellan vaccineringarna och det sjunkande barnafödandet vetenskapligt.

Chudov pekar även på att det har skett liknande minskningar av barnafödande i bland annat Tyskland, Schweiz och USA. Till skillnad från andra länder kan man inte beskylla problemet i Sverige för att bero på ”lockdowns”. SCB har heller inte presenterat några tänkbara orsaker på att barnafödandet minskar.

Vem vet vad som ska hända med Sveriges födelsetakt de kommande månaderna när folk i fertil ålder har tagit fler vacciner och ”boosters”. 80 procent av ungdomar har tagit vacciner i Sverige. Jag hoppas naturligtvis att den oroande trenden ska försvinna, men jag är rädd för att det ska bli värre”, skriver matematikern på sin blogg.

Det återstår att se om barnafödadandet fortsätter att minska resten av året. SCB publicerar årets slutgiltiga befolkningsstatistik i slutet av december.