VACCIN En studie från Tyskland gör gällande att vaccinskador skedde 40 gånger oftare än vad myndigheter har rapporterat om.

Berlins universitetssjukhus har genomfört en längre studie där man undersökte effekterna av att ta något av vaccinerna mot Covid-19. Under ett år har man följt 40 000 vaccinerade tyskar.

Enligt studien drabbades nästan var hundrade vaccinerad person av allvarliga biverkningar, vilket innefattar muskel- och ledvärk, hjärtmuskelinflammation, överdrivna reaktioner i immunsystemet och neurologiska störningar.

Skadorna ska dessutom ha varat i veckor eller månader för att kategoriseras som allvarliga.

Bristfällig rapportering från myndigheter

Jämför man statistiken från studien med de rapporter som statliga Paul Ehrlich-institutet har gett ut, så har myndigheten endast rapporterat 0,2 fall av svåra biverkningar per 1.000 vaccindoser.

— De flesta biverkningar, även svåra sådana, avtar efter tre till sex månader, 80 procent läker ut. Men tyvärr finns det också vissa som varar mycket längre, säger professor Harald Matthes, som leder studien, till tidningen Mitteldeutscher Rundfunk.

Läkare ville inte rapportera biverkningar

Enligt tidningen har många läkare i Tyskland avfärdat patienter med misstänkta vaccinskador. Delvis för att de inte har velat ”ta ställning i en fråga som skapat en upphettad politisk stämning”.

Professor Matthes menar vidare att många av de symptom som har beskrivits som ”långtidscovid” med största sannolikhet kan vara vaccinbiverkningar.