VACCINTVÅNG Ett förslag om tvångsvaccinering av äldre tyskar röstader ned av förbundsdagen.

Ett förslag om att införa tvångsvaccination för tyska medborgare äldre än 60 år har röstats ned i förbundsdagen. Av 674 ledamöter röstade 378 nej och 296 ja, trots att regeringen hade räknat med att omröstningen skulle bli jämn och till och med kallat hem utrikesminister Annalena Baerbock från ett Natomöte så att hon kunde delta.

Regeringen hade räknat med att liberala FDP, som tillsammans med De Gröna och socialdemokratiska SPD utgör regeringsunderlaget, men partiets ledamöter verkar ha röstat nej till förslaget. Detta beskrivs av tidningen DW som ett tungt nederlag för Olaf Scholz regering.

Det största oppositionspartiet CDU röstade nej till förslaget med motiveringen att antalet coronafall stadigt minskat och att belastningen på sjukvården inte är onormalt hög. Ledamoten Tino Sorge menar även att vaccinet inte hjälper mot de nya varianter av coronaviruset som nu dominerar.

FDP-politikern Wolfgang Kubicki höll med och lade till att flockimmunitet inte nås via vaccinering och att man inte ska tvinga vuxna att vaccinera sig. ”Det är inte detta parlaments uppgift att skydda vuxna mot sin egen vilja”, konstaterade Kubicki.

Alice Weidel från invandringskritiska AFD kritiserade även förslaget då hon menar att tvångsvaccinering är totalitärt.