VACCINPASS När Sousa-Faro betalade dyrt för koksalt istället för covid-vaccin i sin spruta, så blev han en del av en omfattande skandal inom den spanska eliten.

Jose Maria Fernandez Sousa-Faro, vd för den europeiska läkemedelsjätten PharmaMar, har av spansk polis åtalats för att ”ha låtit sig bli falskvaccinerad mot Covid-19”. Sousa-Faro ingår i en spansk härva, där välbärgade personer lagts till det Nationella immuniseringsregistret i utbyte mot stora summor pengar. Bland de inblandade har åtskilliga bekanta ansikten och kända namn avslöjats.

Dyrt koksalt

Polisen hävdar att Sousa-Faro arrangerat för att bli injicerad med koksaltlösning istället för Covid-19-vaccin och därvid betalat tusentals dollar för att få sitt namn tillagt i Spaniens immuniseringsregister, vilket bekräftats av poliskällor och rapporterats av El Periodico de Espana.

Dr Sousa-Faro återfinns bland de drygt 2 200 ”kändisar” och ”personer tillhörande den spanska eliten” på den lista som upprättats av den nationella polisen över ”falskt vaccinerade” mot covid.

Tidningen El Mundo beskriver hur spansk polis genomfört en utredning kallad Operation Jenner som avslöjar det stora nätverket av prominenta personer, vilka har betalat pengar för att få sina namn inskrivna i det nationella immuniseringsregistret, trots att de sett till att undslippa covid-vaccinet.

EuroWeekly News rapporterar att ledaren för nätverket varit en sjuksköterska vid La Paz universitetssjukhus, där han anklagas för att ha tagit emot drygt 200 000 euro för att bedrägligt registrera 2 200 personer som vaccinerade i det nationella registret mot covid. Han är anhållen och sitter för närvarande häktad.

Prominenta personer

Bland de anklagade för ”köpt falskvaccinering” återfinns enligt sott.net Bruno González Cabrera, fotbollsspelare, back, som spelat för klubbarna Betis, Getafe, Levante och Valladolid. Fabio Díez Steinaker är en tidigare beachvolleybollstjärna, som bäst tvåa i Europa och femma i OS i Sydney. Den valencianske före detta boxaren och brottaren José Luis Zapater alias Titín finns också med i förteckningen.

Andra ”kända personer” på listan inkluderar förutom ovan nämnde Sousa-Faro:

Trinitario Casanova, en av de rikaste männen i Spanien, Kidd Keo, sångare på engelska och spanska, Anier, rapsångare, Jarfaiter, rapsångare, Veronica Echegui, skådespelerska samt Camilo Esquivel, känd läkare.

Enligt polisen som utreder de 2 200 falska vaccinationsintygen har den erlagda avgiften varit beroende av den vaccinerades sociala ställning: Ju viktigare person, desto högre pris.