VALET 2022 Sverigedemokraterna tänker inte stödja en regering där Liberalerna ingår. Detta besked ska man ha gett Moderaterna, som blivit SD:s främsta samarbetspartner.

Nordfront skrev under fredagen om hur Socialdemokraternas knepiga situation ser ut, där V vägrar stödja Magdalena Andersson (S) som statsministerkandidat om man inte fick ministerposter och hur C vägrar stödja Andersson ifall V får ministerposter.

Men det verkar som att Moderaterna får liknande problem ifall Ulf Kristersson försöker samla stöd som statsminister. Efter att Liberalerna vikit sig i frågan om SD och hävdat att man kan samtala och samarbeta med alla partier som sitter i riksdagen idag har M, KD, L och SD börjat ses alltmer som ett block.

Men nu skriver Expressen att SD vägrar stödja Ulf Kristersson ifall Liberalerna sitter i regeringen.

— Vi kommer inte stödja en regering som Liberalerna ingår i. För oss är det inte intressant, säger en ”ledande sverigedemokrat med direkt insyn”, till tidningen.

Liberalerna har sedan tidigare sagt samma sak, nämligen att de vägrar stödja en regering som innehåller SD.

Samtidigt har Kristersson vid flera tillfällen hävdat att SD inte kommer att få några ministerposter. Om M ändå vill ha stöd från båda partierna kan M efter valet alltså behöva bilda en svag minoritetsregering tillsammans med KD och endast stödja sig på SD och L, som dock har svårt att komma överens.

Liberalerna valde efter förra valet att följa C och hellre hjälpa Stefan Löfven (S) att bli statsminister än Kristersson, eftersom den senare även behövde stöd av SD. Man har sedan dess ändrat sig och anslutit till ett informellt samarbete som funnits sedan tidigare mellan M, KD och SD.