UPPTRAPPNING Medan USA hittills försett den ukrainska sidan i Ukrainakonflikten med stridsflygplan på ett indirekt sätt och utan transparens, så tillkännager man nu sin avsikt att börja direktleverera helt öppet.

John Kirby, talesman för Vita huset, uppgav på fredagen enligt nyhetessajten Defense News att USA ämnar förse Ukraina med stridsflygplan. Uttalandet skiljer sig från tidigare på liknande tema från samma källa i så motto att denna gång avses direktleverans av stridsflygplan med USA som redovisad avsändare.

Redan i början av mars bekräftade USA:s utrikesminister Antony Blinken Vita husets dåvarande plan, enligt vilken Polen skulle leverera sina rysktillverkade plan till Ukraina, för att därefter få dessa ersatta med USA-tillverkade plan. Senare samma månad duggade uppgifter om hur USA på olika oftast oredovisade sätt ”såg till” att stridsflygplan hamnade i det ukrainska flygvapnets händer.

Sålunda uttalade sig John Kirby, här i rollen som Pentagons pressekreterare, i mitten av månaden för CNN på följande sätt:

— Jag skulle bara säga, utan att gå in på vad andra nationer tillhandahåller, att de [det ukrainska flygvapnet] har fått ytterligare plattformar och delar för att kunna utöka sin flotta, sin flygplansflotta.

För att återgå till de nu utlysta amerikanska ”direktleveranserna” av stridsflygplan till den ukrainska sidan i Ukrainakonflikten så betonar Kirby på Defense News att de amerikanska planen ställer höga krav på sina piloter:

— Men de är inte något som man kommer att kunna använda omedelbart, sade han och hänvisade till det lär dröja innan de ukrainska piloterna till fullo lärt sig att hantera de nya flygplanen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger krävt att västvärlden levererar fler stridsflygplan till det ukrainska flygvapnet. Ryssland har å sin sida ett flertal gånger varnat länder tillhörande den delen av världen för att beblanda sig i Ukrainakonflikten.