UTRIKES. USA har valt att stöda Ukraina genom att sälja vapen till den väststödda regimen i Kiev. Ett beslut som oroar Ryssland.

USA tillkännagav förra veckan att de kommer att sälja vapen till den väststödda regimen i Ukraina, enligt egen utsago för att förse landet med en ”förstärkt försvarsförmåga”. Enligt ABC News ska försäljningen bland annat innehålla 210 pansarvärnsrobotar och 35 avfyrningsstationer till ett sammanlagt pris av 47 miljoner dollar.

Kiev är fortfarande i en väpnad konflikt med proryska separatister i östra delen av landet, varför uppgifterna om försäljningen inte fallit Ryssland i smaken. Landets vice utrikesminister Sergej Ryabkov menar att vapenleveransen är oacceptabel och att USA nu ”går över gränsen” samt ”uppmuntrar till mer blodsutgjutelse” i östra Ukraina.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har hävdat att konflikten i Ukraina mellan den väststödda regimen i Kiev och de proryska separatisterna är det enskilt största hindret för en bättre relation med Ryssland.

Källa:
Ryssland varnar USA för ”blodsutgjutelse”


  • Publicerad:
    2017-12-26 23:15